Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat

Budapest. A lélek leg-szebb éjszakája című novelláskötetéért Jász-berényi Sándor vehette át a Libri irodalmi díjat hétfőn este Budapes-ten.

Budapest. A lélek leg-szebb éjszakája című novelláskötetéért Jász-berényi Sándor vehette át a Libri irodalmi díjat hétfőn este Budapes-ten. A Libri irodalmi közönségdíjat Világkép című könyvéért Kepes András kapta.

Az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazó elismeréseket 2016-ban adta át először a könyvkereskedelmi vállalat. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, valamint 25-25 millió forint értékű médiatámogatást.

A szakmai zsűri és a közönség szavazataiért tíz döntős alkotás versenghetett, amelyet idén 35 kiadó 132 könyv közül a magyar kulturális élet több mint 80 képviselőjének javaslatai alapján választottak ki. A döntős kötetek között volt Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér, Nádas Péter Az élet sója, Németh Gábor Egy mormota nyara, Szabó T. Anna Törésteszt, Térey János Őszi hadjárat, Varró Dániel Mi lett hova?, Závada Pál Egy piaci nap és Zoltán Gábor Orgia című könyve is.

„Jászberényi Sándor alkotása merész könyv (...), a mai magyar irodalomban nem nagyon van párja. Beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi. Olyan formát tölt meg élettel, amelyről már azt hihettük, használhatatlan. Egy ijesztő, vad, ugyanakkor szánandó, menekülő pasas lelkének finom rezdüléseit követhetjük, aki remekül elbeszélt történeteivel egyébként a világ elképesztő háborús bugyraiba is elvezet minket” – emelte ki Károlyi Csaba irodalomkritikus. Mellette Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András és Beck Zoltán volt a zsűri tagja.

Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című, a Kalligramnál megjelent második novelláskötetéről lapunkban is olvashattak: „A most tárgyalt opust a Jászberényire jellemző kemény, érzelmességet és giccsromantikát kerülő, erős mondatokból felépített, izgalmasan bravúros szövegek teszik ki. Hősünk, ha illethető ezzel a megnevezéssel, az altatók és alkoholok veszélyes szerpentinjén közlekedve a (nem) mindennapi élet fenyegetően süllyedő mélységeibe merül alá és bukkan fel a józanság egy másik pontján, hogy önmagát mintegy kellékként használóan hírt adjon az egyiptomi napokról vagy a szürke háború sújtotta övezetek színes forgatagáról, a nemi szerve környékén megcsonkított prostituáltról, valamint az ISIS-ről. Jászberényi húst és vért kölcsönöz a hideg tényeknek, emberi arcot húz a sorsokat alakító és megnyomorító események vázára” – írta Penge című kritikai rovatunkban Ayhan Gökhan.

A szakmai bizottság által kiválasztott 10 könyvből álló rövid listára az olvasók is leadhatták szavazataikat, voksolhattak, melyiket tartották a legfontosabbnak, melyik volt rájuk a legnagyobb hatással. E téren nem született meglepetés: Kepes András Világkép című kötete, amely egyszerre tud könnyen érthető, de tudományos igényességgel megfogalmazott iránytűként szolgálni egyebek mellett a menekültkérdésben, a szerelemben, a gasztronómiában, 2016. októberi megjelenése után rögtön az eladási listák élére ugrott – most pedig megkapta a Libri irodalmi közönségdíjat is. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?