Jakubecz László elhozza az Azonos esőben való létezést

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaiból, Soóky László összekötő szövegeivel mutat be pódiumjátékot Jakubecz László. Az Azonos esőben való létezést először pénteken 18 órai kezdettel a pozsonyi Csemadok-székházban láthatja a közönség.Pozsony/Komárom.

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaiból, Soóky László összekötő szövegeivel mutat be pódiumjátékot Jakubecz László. Az Azonos esőben való létezést először pénteken 18 órai kezdettel a pozsonyi Csemadok-székházban láthatja a közönség.

Pozsony/Komárom. Az Azonos esőben való létezés című pódiumjátékot Cseh Tamás dalai és személyisége ihlette. Bár Cseh Tamás meghatározó egyénisége volt a rendszerváltás előtti és utáni évtizednek, nem az előadónak, a zenésznek akart „szobrot faragni” a produkciót jegyző Dialóg nonprofit társaság csapata és az előadóművész, hanem a dalokon keresztül igyekezett elcsípni és megmutatni azt az életérzést, amely a közép-európai ember számára olyan ismerős. Azt a magányos közösségi bolyongást, sodródást, tevékeny tétlenséget – vagy tétlen cselekvést – , amely a szabadságát vesztett generáció sajátja.

Ez az előadás, éppúgy mint a Dialóg korábbi produkciói a személyes találkozás öröméből és rácsodálkozásából született. A szerzők (Soóky László, Cseh Tamás és Bereményi Géza) valamint Jakubecz László találkozásából, s noha nem egy generációt képviselnek, nem ugyanannak a kornak szülöttei, átöröklődött a gondolat, az érzés és a gesztus: megfogalmazni és megmutatni valamit a közép-európai értelmiség útkereséséből.

Az Azonos esőben való létezés a Dialóg negyedik színházi produkciója, a szlovákiai magyar történelem időszakait feldolgozó sorozat mellett egy olyan kezdeményezés, amely egy másféle narratívával közelíti meg a közép-európai valóságot. Fel-felbukkannak benne történelmünk, társadalmunk ismert típusai, ugyanakkor az emberi lélek rezdülésein, vívódásain keresztül fogalmazza meg a közép-európaiság örömeit és traumáit. A történelem és a dráma mellett itt erősebb hangsúlyt kap a líraiság, hiszen Soóky László költőként is számos csodálatos vers alkotója, Cseh Tamás zeneszerzőként és előadóművészként is ezt a fajta szubjektív, vallomásszerű előadásmódot képviselte, s Jakubecz László színészi habitusa is ezt az irányt erősítette fel.

Az alkotók úgy látják, a nagyszínpadi, látványos produkciók mellett újra igény támad azokra az előadásokra, amelyekben nem az effekt – a forma és a technika – játssza a főszerepet, hanem a gondolat, a szó, a hang, a szerző(k) és az előadó személyisége. Ezek a találkozások bensőséges színházi élményt ígérnek, s visszahozzák a színháznak, az előadó-művészetnek azt az emberközeliségét, amely a nagyszínházi körforgásban már kissé elhalványodott. „A művész kitárulkozásának rítusa a vallomáson keresztül beavatja a nézőt, cinkosává és játszótársává teszi, olyan élményt ad, amely nem pótolható semmilyen technikai csodával: a találkozás és a felismerés örömét – mondja Varga Emese, az előadás dramaturgja. – Mivel a téma, az emberi útkeresés, vívódás nem kötődik életkorhoz, úgy gondoljuk, a középiskolás diákoktól a felnőtt nézőkig egyaránt örömmel fogadják majd az előadásunkat. Azok, akik számára ismerős Cseh Tamás pályája, nyilván jobban eligazodnak az előadás jelrendszerében.”

Az Azonos esőben való létezés bemutatója pénteken 18 órai kezdettel lesz Pozsonyban, a Csemadok-székházban, de a hagyományokhoz híven a „világpremiert” újra az örsújfalui kultúrházba hirdeti meg a Dialóg május 6-ára. (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?