Ismét Harmónia díj

<p>2011-ben néhány lelkes zenebarát nagy fába vágta a fejszéjét. A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval megalapította a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei díjat.</p>

PUHA JÓZSEF

Az első elismerések átadására 2012. február 25-én került sor a Komáromi Jókai Színházban. A második évadról az egyik szervezővel, Dobosi Róberttel, a Csemadok naszvadi alapszervezetének elnökével beszélgettünk.

A zenészszakma hogyan fogadta a kezdeményezést?

Többször szóba került, hogy szükség lenne egy olyan rendezvényre, amelyen a szlovákiai magyar zenei élet szereplői megmutathatnák magukat, és amelyen értékelhetők lennének. 2011-ben megszólítottunk zenészeket és velük együttműködő szervezeteket. Mindenki pozitívan fogadta az ötletet. Többen a szakmai segítségüket is felajánlották. A kuratóriumban jól ismert személyek foglalnak helyet a zenei élet minden területéről. Akadnak persze nehézségek, kisebb hibák. A kuratóriumi tagok mindegyike kifogásolta, hogy nehéz volt dönteni például A legjobb zenekar díja kategóriában, ahol együtt versengett vegyes kar, citerazenekar, rockszínpad, rockzenekar és megzenésített verseket előadó együttes. A hibákat idővel korrigáljuk. Elindultunk, ez a legfontosabb. És úgy érzem, jó úton haladunk.

A díjazottak tudtak profitálni a tavalyi elismerésekből?

Erről még korai beszélni. Nagyon szűk piac a miénk, kevés a fellépési lehetőség. Rendezvényünk remélhetőleg idővel nagyobb publicitást kap, erősödik a zenei életben betöltött szerepe, s akkor új kapuk nyílhatnak meg a szereplők előtt.

A tavalyi díjkiosztó az előző öt évet értékelte. Az idei kizárólag 2012-re fókuszál?

Nem, a legutóbbi három évet vesszük alapul. Egyelőre nincs akkora felhozatal, hogy csak egy évet értékeljünk. A tavalyi hat kategória, a Harmónia életműdíj, a legjobb fiatal muzsikus díja (15-től 25 éves korig), a legjobb énekes vagy szólista díja (15 éves kortól), a legjobb hangszeres muzsikus díja (15 éves kortól), a legjobb zenekar díja (együttes, csoport, illetve csapat), valamint az év dala (ezúttal a 2009 és 2012 közti időszak) három újjal bővült. Kiosztjuk a legjobb fiatal népzenész díját (15-től 25 éves korig), a legjobb énekes vagy szólista díját a népművészet kategóriában (15 éves kortól) és a legjobb zenekar, csoport díját népzene kategóriában.

Mikortól publikus a jelöltlista?

Az eredeti tervek szerint 15-én zártuk volna a jelöléseket. Az utolsó napokban azonban rengeteg érkezett, ezért úgy döntöttünk, meghosszabbítjuk a határidőt kedd éjfélig. Megszólítottunk több szervezetet, ezeknek nyilván nagyobb az áttekintésük, de magánszemélyek javaslatait is várjuk. Nekik írniuk kell az új jelöltekről egy rövid életrajzot, s csatolni néhány zeneszámot a repertoárjukból. 23-án ülésezik a vezetőség, az érvényes nevezéseket elküldjük a kuratóriumi tagoknak, akik február 10-ig feldolgozzák, és kategóriánként a legtöbb pontot összegyűjtő öt versenyző indul a díjért. A jelöltlista 11-én kerül fel a www.harmoniadij.sk honlapra. A győzteseket is a kuratórium választja ki, pontozásos értékeléssel.

A tavalyi díjkiosztót a Komáromi Jókai Színházban tartották. Úgy volt, idén átkerül Kassára, a Thália Színházba.

Ez csak jövőre lehetséges, a színház felújítása miatt. Az idei rendezvény a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban lesz február 23-án. A szlovákiai magyar zenei élet jeles képviselői, többek közt Szarka Tamás mellett fellép St.Martin, valamint Ferenczi György a História zenekarral. A szlovák oldalt Erich Boboš Procházka és Marek Wolf duója képviseli.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?