Ismét a fényíróké a tér

Hogy az év nem tizenkét, hanem tizenhárom hónapból áll, azt a „szakma” és a pozsonyi közönség nagyon jól tudja. A Fotóhónap névvel illetett tizenharmadik a „fényírók”, illetve a fotóművészet rajongóinak igazi ünnepe.

Hogy az év nem tizenkét, hanem tizenhárom hónapból áll, azt a „szakma” és a pozsonyi közönség nagyon jól tudja. A Fotóhónap névvel illetett tizenharmadik a „fényírók”, illetve a fotóművészet rajongóinak igazi ünnepe.

Bár hivatalosan csak holnaptól számítjuk, az első kiállítás már október közepén megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítótermeiben sokkoló képek fogadják a látogatókat. A téma: Leningrád megszállása a II. világháború idején. Sokkolóak a képek, melyeken a hullahegyek képezik a kulisszát, és az életben maradtak szeméből az iszonyat sugárzik. A képanyag profi fotósok munkája, hiszen az engedéllyel nem rendelkező „lelkes” amatőröket a KGB a helyszínen falhoz állította és főbe lőtte, kémet gyanítva bennük. ĺgy is mintegy kilencszázezer tekercs film maradt az utókorra, melyek ma a szentpétervári múzeum tulajdonában vannak.

Békésebb látványt ígér Filip Kulisev „A varázslatos bolygó” című kiállítása, melynek helyszíne a pozsony-ligetfalusi Aupark bevásárlóközpont. A világ legkülönbözőbb pontjain készített felvételek központi témája a természet, illetve az az összhang, melyet megtestesít. Felszabadultság és életöröm sugárzik a képekről; érezni, hogy készítője még érti és beszéli a kopár hegycsúcsok, gleccserek, esőerdők és folyamok nyelvét. Az összhatást a Baraka című filméhez hasonlíthatnám.

A kortárs dokumentarista fotográfia iránt érdeklődők számára minden bizonnyal sok tanulsággal szolgál majd az Euro Press Awards 2003 győztes felvételeit bemutató kiállítás. Mint az elnevezésből is kiderül, a legjobb európai sajtófotókról van szó; a zsűrizést olyan ismert fényképészekre bízták, mint az erdélyi felvételei által világhírt szerzett budapesti Korniss Péter vagy Andrej Bán, a világjáró hazai fotóriporter. Szinte biztosra vehető, hogy Európa izgalmasabb, kevésbé ismert arcát mutatják be nekünk.

A felsoroltakon kívül Magyarország, Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Litvánia, Németország, Lettország, Lengyelország, Argentína, Kanada, Franciaország és az USA fényképészeinek a munkái is a nyilvánosság elé kerülnek. Izgalmasnak ígérkezik a kortárs szerb fotóművészet legifjabb vonulatát képviselő alkotócsoport munkájának bemutatása, valamint a tavalyi év legjobb fiatal fotóművészének kikiáltott spanyol Gómez Garcia legújabb felvételeiből felépített kiállítás is.

Sorolhatnám tovább a sokat ígérő neveket és témákat, ám nem teszem; mindenki győződjön meg a saját szemével a valóságról. Talán még annyit, hogy információs anyag és útmutató Pozsonyban, a Prépost utcai Profil Galériában szerezhető be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?