Irodalmunk rendhagyó jelensége

Dunaszerdahely. A Vámbéry Irodalmi Kávéház legutóbbi estjén három új, nyomdaszagú kötetet vehetett kezébe a közönség. Bőség zavara, gondolhatnánk, de nem, hanem egyfajta elégtétel az ünnepeltnek.

Pomogáts Béla, Cselényi László és H. Nagy PéterAlföldi Gábor felvételeA Nap Kiadó gondozásában megjelent Cselényi László-monográfia szerzője Pomogáts Béla irodalomtörténész. A kötetet H. Nagy Péter irodalomkritikus mutatta be, és bevallotta, nem könnyű vállalkozás Cselényi költészetének ismertetése, de bebizonyítja, hogy lehetséges. Pomogáts megjegyezte: amikor összegyűjtötte Cselényi köteteit, megrémült a hatalmas mennyiségtől. Az ismert irodalomtörténész nem egy teoretikus jellegű könyvet akart írni, hanem klasszikus módszerrel felépített monográfiát. Azt is bevallotta, nem volt nagy híve az avantgárd költészetnek, de elfogadta és méltányolta. Pomogáts Bélát Cselényi Lászlóhoz több évtizedes irodalmi és családi barátság fűzi. Annak idején, mikor egyéb, kedvező ajánlat miatt lemondta az egyéves párizsi ösztöndíját, Cselényi kapta meg helyette. Ennek köszönhetően vált a költő az avantgárd költészet képviselőjévé. Példaképe és ösztönzője Párizs és a modern francia költészet volt. Avantgárd mítoszaiból és szövegvariációs eposzaiból megismerhető az emberi világ, amely a valóságról teljes körű képet mutat. A költő mindig tudatában volt annak, hogy munkássága rendhagyó jelensége a magyar irodalomnak.

Cselényi László Kimeríthetetlen tenger – Irodalmi barangolások az ókortól napjainkig című kötetét a Lilium Aurum Könyvkiadó adta ki Bodnár Gyula összeállításában. A kötetet Pomogáts Béla mutatta be, aki csak a helyszínen foghatta kezébe a nyomdából percre pontosan megérkezett könyvet. Bodnár Gyula a kötet bevezető írását így kezdi: „A nélkülözhetetlen 100 könyv, A sámánénektől a posztmodern show-ig, Sokágú síp, Negyedvirágzás, avagy (volt-e, lesz-e) hát cseh/szlovákiai-felvidéki magyar irodalom?, Égtájakat keresve. Öt könyv, mely 1998-tól 2006-ig jelent meg a dunaszerdahelyi Lilium Aurum kiadó gondozásában. Öt könyv, mely a szerző, a kilencvenes években a nyitrai Konstantin Egyetem oktatójaként is tevékenykedő Cselényi László költő műfaji megjelölése szerint: bevezetés a világirodalom tanulmányozásához, barangolás az irodalomban, olvasónapló és műve?lő?déstörténet dióhéjban.” A kötetben az öt könyv válogatásait olvashatjuk, és haszonnal forgathatja mindenki, aki tájékozódni szeretne az ősi japán irodalomtól kezdve a mai szlovákiai magyar irodalmának legifjabb nemzedékéig.

A harmadik könyv egy példányát, melyet a Madách-Posonium jelentetett meg A kezdet s az egész címmel, Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő hozta magával. A kötet a Magyar Antaeus Könyvek sorozatában jelent meg, és a költő válogatott életműveit tartalmazza. A könyvhétre megjelentetett verseskötetben szöveg szintjén jelentkezik az élet. „Cselényi László költészetéről szólva újraértelmezhetőnek tűnik az »életmű« egyébként meglehetősen kérdéses fogalma. Az e címszó alatt közreadott szövegek ugyanis egyrészt jól láthatóan reflexív viszonyban állnak egymással, e kapcsolatban a folytonosságnak egy nemét létrehozva, másrészt pedig e mű egy, szövegek terében megrajzolódó szubjektum (különböző narratív formákban elbeszélt) életéből származtatva nyeri el jelentését” – írja a kötet utószavában Mekis D. János irodalomtörténész.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?