Irodalmi másnapok

Július 26-ától 29-éig jelentősen megnövekszik Lukanényén az egy négyzetkilométerre eső irodalmárok száma. Ekkor zajlik ugyanis a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága (SZMĺT) rendezésében a IX. Fiatal ĺrók Tábora a községben.

Július 26-ától 29-éig jelentősen megnövekszik Lukanényén az egy négyzetkilométerre eső irodalmárok száma. Ekkor zajlik ugyanis a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága (SZMĺT) rendezésében a IX. Fiatal ĺrók Tábora a községben. A tábor programfelelőse Hizsnyai Zoltán, a SZMĺT titkára, vezetője pedig Hodossy Gyula, a SZMĺT elnöke. Tőle tudakoltuk meg, miért éppen az irodalmi másnaposságot választották az idei találkozó fő témájául.

„Tavaly a bor irodalmi szerepét, valamint a bordalokat vizsgáltuk, amiben bizonyára az is közrejátszik, hogy Lukanényén és környékén nagyon finom bor terem – árulta el Hodossy Gyula. – Idén is laza nyári témát igyekeztünk választani, s akár törtvényszerűnek is mondhatnám, hogy a bortól mint témától eljutottunk az irodalmi másnaposságig. Egyébként nem véletlenül, hiszen pénteken este tartjuk Cserna-Szabó András és Darida Benedek Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című, nagy feltűnést keltett és sikert aratott könyvének bemutatóját.”

A három nap folyamán több előadás, beszélgetés és egyéb program várja az írótábor immár hagyományosan Szlovákiából, Magyarországról és Erdélyből érkező lakóit. De nem csupán nekik szól a három nap műsora, hiszen amint azt Hodossy Gyula hangsúlyozta, a tábor valamennyi programja nyitott, vagyis az írókon kívül az olvasó, irodalombarát közönséget is szeretettel várják.

Csütörtökön este Egy emberélet kincsei címmel az érsekújvári Csemadok helyi szervezete mellett működő Verszuhatag irodalmi kör lép fel. Ezt követően a SZMĺT gondozásában megjelent Szlovákiai magyar szép irodalom 2007 című antológia lesz terítéken, majd a lukanényei Nozdrovicky István tart borbemutatót, melyet felolvasások és a Katzenjammerdalnok-verseny meghirdetése színesít.

Szombaton délelőtt – irodalmi másnaposság előtt vagy után – az írók a magyarországi Csesztvén működő Madách Imre Emlékmúzeumba és a balassagyarmati vármegyeháza Madách- és Mikszáth-szobájába kirándulnak. Délután Barabás Zoltán nagyváradi költő tart előadást a táborban Irodalmi másnapok az erdélyi és a partiumi magyar irodalomban címmel. Őt követi Juhász R. József költő, performer, aki híres földijének, a 120 éve született Kassák Lajosnak az emlékét idézi fel az évforduló kapcsán. Az este egyik izgalmas élményét ígéri Jevgenyij Griskovec kortárs orosz drámaíró Hogyan ettem kutyát című monodrámája Gál Tamás színművész szuggesztív előadásában, Czajlik József rendezésében. A péntek esti programot Cserna-Szabó András és Darida Benedek már említett könyvbemutatója zárja.

Szombaton délelőtt Zsigmond Gábor szőlész-borász mérnök az Ipoly-mente borászati hagyományaiba avatja be a tábor közönségét. Ebéd után a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága tevékenységéről lesz szó, majd Balázs F. Attila kolozsvári román és magyar költőkkel – Francois Brédával, Adina Ungurral, Ion Cristoforral, Mircea Peteannal és Dinu Virgillel beszélget. Szombat este a lukanényei citerazenekar koncertje emeli a hangulatot, ezenkívül sor kerül a Katzenjammerdalnok-verseny eredményhirdetésére és a született művek felolvasására is. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?