Internetes és ’68-as sorsok a jihlavai dokumentumfilm-szemlén

Kegyes halál
Jihlava |

Ma kezdődik és október 30-ig tart a 22. Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, melyen 327 alkotást vetítenek. Idén a szemle a ’68-as eseményekről is megemlékezik, egyebek mellett cseh–szlovák menekültsorsok bemutatásával.¶

Új otthont keresők 


Az idegen, aki lakást keres retrospektív szekció olyan korabeli francia, német, osztrák, amerikai és svájci filmtudósításokat szed csokorba, amelyek a ’68-as cseh–szlovák menekültek otthonkereséséről adtak hírt nyugati tévécsatornákon. A mindenki a kirándulókat segíti című osztrák dokumentum arról tudósított, hogyan segítettek azokon a nyugati útjukról hazafelé tartó cseh és szlovák turistákon, akik megálltak az osztrák határ közelében, és onnan figyelték, miként alakulnak az augusztusi események. Egy másik, ugyancsak osztrák dokumentum pedig azt örökítette meg, hogyan fogadták és látták el a Csehszlovákiából érkezőket a traiskircheni menekülttáborban – a kamera egyebek között az ételosztást is rögzítette. Arról is készültek mozgóképes felvételek, ahogy a cseh és szlovák menekültek beszállnak egy USA-ba tartó gépbe.

Harcmezők képei 


Az ilyen jellegű szemléről, mint a jihlavai, nem hiányozhatnak a világban zajló háborús konfliktushelyzetek helyszínein készült munkák. Miles Lagoze haditudósító Combat Obscura című dokumentuma az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák szolgálatteljesítésébe enged betekintést. A cseh–német koprodukcióban forgatott Fiú a háborúból című mozgókép pedig egy tizennyolc éves ukrán fiút mutat be. Az interneten sajátította el a katonai fellépést, hogy kellően felkészülve harcoljon a hazájáért.

Tengerek között

A szemlének több versenyszekciója van. A Tengerek között elnevezésű blokkba a kelet-közép-európai országok dokumentumfilm-rendezői alkotásaiból válogattak. Ennek mezőnyébe bekerült Tomáš Krupa szlovák rendező és producer mostanra elkészült Kegyes halál című dokumentumfilmje is. A szlovák, cseh, francia, osztrák és svájci koprodukcióban, több évig forgatott alkotás témája az eutanázia. A film az angol Janette Butlin küzdelmét követi nyomon, aki gyógyíthatatlan beteg, örökletes izomsorvadásban (disztrófia) szenved. Hajlik arra, hogy a további szenvedés helyett a kegyes halált válassza, csakhogy a brit törvények nem engedélyezik az eutanáziát. Az asszony felveszi a kapcsolatot egy svájci doktornővel, aki hajlandó lenne segíteni. Ám mielőtt a svájci útra rászánná magát, a gyerekeivel is szeretné elfogadtatni a döntését. Egészséges lánya kevésbé megértő, mint a fia, aki örökölte a betegséget. Viszont mindketten ugyanazzal a gyermeki ragaszkodással igyekeznek rábírni édesanyjukat, hogy megváltoztassa a szándékát. A Kegyes halál című dokumentumfilmet a hazai mozik jövő márciusban tűzik műsorra. 
A Tengerek között szekció diákversenyében szerepel az észt Mihkel Oksmann A jól őrzött titok című alkotása. Kivételes sorsokat mutat be egy pusztuló észt faluból. A település utolsó három idős lakójának – egy javasasszony, egy nyelvész, egy művész – sorsa ismerhető meg a kockákról. A szülőhelyéhez ragaszkodó három lakos életét azonban alaposan felforgatja a hír, hogy egyiküknél rákos megbetegedést diagnosztizáltak. A kamera előtt őszintén feltárják titkaikat, ifjúságuk történeteivel megidézve egy régi világot.

Lehetőségek a neten 


A fesztivál fő, Opus Bonum elnevezésű versenyszekciójába a világ dokumentumfilm-termésének legfrissebb darabjait nevezték be a legkülönfélébb, egészen rendkívüli témákkal. Az Amíg a pornó el nem választ című portugál alkotás egy hatvanas éveiben járó, mélyen vallásos, konzervatív nézeteket valló asszony anyai döntéséről szól. Az online világból döbbenettel értesül arról, hogyan alakult Németországba emigrált fia sorsa. Az asszony a Facebookon szembesül azzal, hogy gyermeke a melegpornó-iparban kötött ki. A filmből kiderül, hogy a nő miként fogadja a hírt anyaként, és hogyan reagál a számára felfoghatatlan tényre. 
Hasonlóan pikáns témával foglalkozik Jacky Goldberg francia rendező A test emlékezete című dokumentumában. A képsorokon egy harmincas nő áll a kamerák kereszttüzében, nem akármilyen helyzetekben. Élő erotikus show-t szolgáltat internetes megrendelőknek. Tevékenysége miatt a hatóságok elveszik tőle a kisfiát, akit kétségbeesetten próbál visszaszerezni. Goldberg a nő pénzkeresési lehetőségének körülményeit, valamint a fiáért folytatott küzdelmét mutatja be.

Betegen, kiszolgáltatva 


A gyógyíthatatlan betegségben szenvedők sorsa erősen foglalkoztatja a dokumentumfilmeseket, és nem csak a már említett Tomáš Krupát. A kanadai Joële Walinga személyes indíttatásból forgatta Isten elrendezi című munkáját, két szemléletet ütköztetve. A rendezőnő ateistaként próbál kiegyezni azzal, hogy ágyhoz kötött rákbeteg édesanyja vallási okokból elutasítja a kemoterápiás kezelést, s a gyógyulást valamiféle csodatételtől reméli.
Liryc Dela Cruz Fülöp-szigeteki rendező Jelentés az ismeretlen betegségről című alkotása szintén családi vonatkozású. 94 éves nagymamája portréját festi meg, aki idegösszeomlás okozta különleges lelki betegségben szenved ötven éve. A nagymama elzárkózott a világtól, és elutasít mindenféle segítséget. Az unoka által forgatott film beszélgetős formában, emlékek felidézésével az öregedés, a magány problémáját boncolgatja.
A jihlavai fesztivál pozsonyi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a szemlén hasonló témákkal szembesül a közönség, mint amilyeneket a játékfilmek is feldolgoznak. Csakhogy a dokumentumrendezők nem szórakoztató módon, nem stilizált történetekkel mesélnek, hanem olyan tálalásban jelenítik meg valós környezetben az autentikus szereplők mindennapjait, ahogy azt az élet írja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?