Ingyenes filmvetítések huszonnyolc helyszínen

Kassa.

Kassa. Igényes, ám nem túl elvont cseh és szlovák filmekkel, elsősorban komédiákkal és zenés alkotásokkal szeretnék megismertetni az utca emberét a Bažant Kinematograf nevű szabadtéri vándormozi szervezői, akik támogatóiknak köszönhetően immár negyedik éve kapcsolják össze a nyáresti sörözést az ingyenes filmvetítéssel. Idén is két speciálisan átalakított „retro-autóbusz” járja az országot a nyári szünidő ideje alatt, egy-egy városban négy-öt napot töltenek, a csomagtartóban pedig olyan rendezők filmjei lapulnak, mint Martin Šulík, David Ondříček vagy Petr Zelenka. A vetítések mindenütt este fél kilenckor kezdődnek, a nagyfilm előtt egy-egy felnőtteknek szóló animációs rövidfilmet is láthat a közönség. Ezekkel ugyanis szinte egyáltalán nem találkozhatnak az emberek, hacsak nem olyan városban élnek, ahol működik filmklub. Kassán és Rozsnyón már a jövő héten érdemes figyelni az „aranyfácános” plakátokat, augusztus első felében pedig további magyarlakta városokban, így Vágsellyén, Léván, Érsekújvárott és Pozsonyban is láthatóak lesznek azok a filmek, amelyek több nemzetközi fesztiválon nyertek díjakat.

„Mivel nálunk sokkal többen váltanak jegyet hollywoodi kasszasikerekre, mint hazai, illetve cseh filmekre, ezzel is szeretnénk népszerűsíteni ezeket az értékes alkotásokat. A válogatást ezúttal is szakemberekre bíztuk, a kínálatban olyan újdonságok is szerepelnek, amelyeket az országos mozihálózatban is csak néhány hónapja vetítenek. Ezeknek az estéknek különleges hangulatuk van, igazi közösségi élmény a főtérre kihelyezett padokon ülve nézni a filmeket. Mivel a vetítések ingyenesek, a közönség meglehetősen heterogén, idősek és fiatalok egyaránt örömmel fogadják tőlünk ezt a kis ajándékot. A nyári szünidő két hónapja alatt összesen 112 vetítést tervezünk 28 városban” – tudtuk meg a Bažant Kinematograf fő szervezőjétől, Ľubica Orechovskától, aki örömmel számolt be arról, hogy az érintett városok vezetése többnyire jól megközelíthető, központi helyen biztosított számukra vetítési lehetőséget. Szerinte ez azt mutatja, hogy nem elsősorban egy sörgyár reklámakciójának tekintik a kezdeményezést, hanem komoly kulturális rendezvénynek, amelynek köszönhetően olyanok is megismerkedhetnek a cseh és szlovák filmterméssel, akik anyagi vagy egyéb okokból nem járnak moziba. A pontos útvonal, és a vetített filmek listája a www.kinematograf.sk honlapon található.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?