Igazi világsztárokat is láthat

Dunaszerdahely. Május 3-ától 11-éig tart az Are you Free? elnevezésű zenei fesztivál. A free jazz és más műfajok legjobb hazai és kelet-európai képviselői mellett igazi világsztárokat is láthat-hallhat a közönség a városi művelődési központban. Kedvcsinálóként álljon itt a fellépők névsora.
MÁJUS 3.

Dunaszerdahely. Május 3-ától 11-éig tart az Are you Free? elnevezésű zenei fesztivál. A free jazz és más műfajok legjobb hazai és kelet-európai képviselői mellett igazi világsztárokat is láthat-hallhat a közönség a városi művelődési központban. Kedvcsinálóként álljon itt a fellépők névsora.

MÁJUS 3., SZOMBAT

Shades of jazz on Noir

A luxemburgi Ana Isabell Ordonez nevéhez köthető projekt egy, a film noir stílusában keletkezett mozgóképet kísérő improvizáció. A zenei ötlet Herb Robertsontól, a világ egyik legjobb free jazz trombitásától származik, társai a zenélésben szintén világhírű zenészek: Frank Gratkowski Németországból, Tóth Evelin, Benkő Róbert Magyarországról, Mezei Szilárd Szerbiából és Zlatko Kaucic Szlovéniából.

Dresch Quartet

A Dresch Mihály alapította kvartett 2002-ben megjelent Hungarian Bebop (BMC Records) című albuma nagy nemzetközi visszhangot keltett, a felvételéhez egy valódi legendát, Archie Sheppet sikerült megnyerni. „Dresch a magyar népzene és a jazz termékeny fúziójának egyik legmeghatározóbb létrehozója” – John Fordham (The Guardian).

MÁJUS 4., VASÁRNAP

Pulcinella (FR)

A Pulcinella nevű kvartett a francia jazz új generációjának egyik legígéretesebb képviselője. A szaxo?fon-bőgő-dob klasszikus felállását a tangóharmonika egészíti ki. Előadásaikat, felvételeiket a humor és a paródia járja át.

The Eastern Boundary Trio (USA, HU)

A New York-i avantgárd jelentős figurájának találkozása a közép-kelet-európai lüktetéssel. Koncertjeiken saját szerzeményeiket hallhatjuk szabad rögtönzésekkel társítva, zenei gondolatok határokon átívelő párbeszédét az improvizáció egybekovácsoló erejével.

MÁJUS 9., PÉNTEK

Radovan Tariška, Ondrej Krajňák (SK)

Az alt szaxofonon játszó Tariška a szlovák jazz egyik legerőteljesebb fiatal tehetsége, s kora ellenére az európai élvonalhoz tartozik. Ondrej Krajňák virtuóz zongorista és zeneszerző. Oscar Peterson ösztönzésére döntött a jazz mellett, akinek zenéje annyira lenyűgözte, hogy meggyőzte édesapját, készítse fel a fiatal jazz-zenészek zsolnai seregszemléjére – itt a fesztivál felfedezettje lett...

Pavel Fajt (CZ)

Ha a világban a cseh zene szóba kerül, nagyon hamar felmerül Pavel Fajt neve. „Drum Trek” című szólókoncertje kihívás saját hangszere számára: Fajt ütős hangszerekkel, elektronikus eszközökkel, játékokkal és saját hangjával sikeresen küzd meg a feladattal – a több mint egyórás szóló nemcsak hogy végig ébren tartja érdeklődésünket, de egy egész zenekar hangzását kelti.

MÁJUS 10., SZOMBAT

Information (SK)

Dunaszerdahelyi és környéki fiatalok barangolása a samplerek, a break beatek és a zenei idézéstechnikák világába.

Nu Folder (SK)

A Nu Folder kulcsfigurája ifj. Peter Lipa zongorista, zeneszerző, aki immár tíz éve az igényes zene egyik szószólója. A projekt másik kitűnő zenésze Lubor „Umelec” Priehradník, a trombita mestere. A kiváló énekes, Svetlana Kraushuber lenyűgöző hangterjedelmével, bársonyos hangszínével és meglepő energiájával képes meghódítani a hallgatókat...

Trottel (HU)

A Zenekar 1989 óta rója Európa útjait, miután megjelent első lemeze Bordeline Syndroma néven a francia Gougnaf Mmnt. Kiadó gondozásában. Az azóta eltelt idő több százezer kilométert, vagy ezer koncertet és tíz lemezt eredményezett, miközben számos barát, zenész megfordult az együttesben, mindig más és más hangszerekkel új ízzel gazdagítva a zenét.

MÁJUS 11., VASÁRNAP

Oleš a Oleš (PL)

A két testvér, Marcin és Bartlomiej Oleš a lengyel jazzélet legkreatívabb és legfontosabb szerzői és zenészei közé tartoznak. Ugyanakkor a jelen legjobb lengyel ritmusszekciójaként emlegetik őket. Mind a zenészek, kritikusok és a jazzrajongók is nagyra tartják művészetüket.

Grencsó Biokollektíva (HU)

A szaxofonos és fuvolás Grencsó István több zenei formáció vezetője. 1985-ben alapította meg saját zenekarát, a Grencsó Kollektívát. Grencsó szabad szelleme, a zenei divatirányzatoktól független gondolkodása, és nem utolsósorban viszonya a hangszeréhez a nagy zenészek közé sorolják őt. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?