Idén a „klasszikusokra” építenek

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete – az előző évek gyakorlatát követve – e mostani „évadban” is úgy állítja össze programjait, hogy minden hónapban minden egyes művészeti ág megjelenjen a kínálatban. Czimbalmosné Molnár Évát arra kértük, vegyük sorra, mit kínálnak az egyes művészeti ágakban.

Somogyi Tibor felvételeLegyen az elsőség az irodalomé, hiszen talán erre figyel leginkább a közönség.

Az elmúlt évben intézetünk Irodalom és... című rendezvénysorozatán fiatal magyarországi írókat láttunk vendégül. Kísérleti jelleggel indítottuk a sorozatot, mondhatni, csalogatóként az ifjúság felé, a vártnál mégis kisebb volt az érdeklődés. Viszont azoktól, akik végignézték-hallgatták ezeket az előadásokat, beszélgetéseket, egyöntetűen pozitív visszajelzéseket kaptunk. Ebben az évben a „kortárs klasszikusokra” helyezzük a hangsúlyt, Esterházy Péter után Nádas Pétert, Parti Nagy Lajost, Kányádi Sándort, Szabó Magdát és Karinthy Mártont hívjuk meg.

A következő, igencsak sokakat vonzó terület a film.

Bár nincs saját vetítőtermünk, a Bioscop társulással, illetve a Mladosť filmszínházzal együttműködve minden évben – általában novemberben – Magyar Filmnapok keretében mutatunk be válogatást az aktuális Magyar Filmszemle alkotásaiból. Emellett a múlt idényben életre hívtunk egy sorozatot Filmkockák címmel: havonta meghívtunk egy sikeres fiatal rendezőt. Levetítettük a filmjét, majd beszélgetés következett az alkotóval. A vetítéssel egybekötött beszélgetés iránt inkább a fiatal korosztály mutatott érdeklődést, s hogy az idősebb korosztálynak is kedvezzünk, 2005 márciusában a sorozatot a Magyar Mozgókép Mesterei rendezvénysorozat váltja fel. Úgy gondoltuk, ha erre a valóban sikeres fiatal magyar filmalkotó nemzedékre kevésbé kíváncsi a pozsonyi közönség, talán majd a „mesterekre” jobban odafigyel. ĺgy vendégeink lesznek Bacsó Péter, Gyarmathy Lívia, Illés György, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly, Mészáros Márta, Szécsényi Ferenc és Tóth János. A magyar filmművészet népszerűsítése érdekében igyekszünk minden új magyar játékfilmet videokazettán beszerezni, melyek könyvtárunkból kölcsönözhetőek.

Maradjunk még a „hangos műfajoknál”, beszéljünk a zenei programokról.

Hogy csak néhányat említsek: A Közép-európai Zenei Fesztivál 2005-ös vendége lesz Kelemen Barnabás hegedűművész, a Nagyszombati Zenei Fesztiválon Kovács István, a Kassai Zenei Tavaszon a Miskolci Filharmonikus Zenekar, a Körmöcbányai Orgonafesztiválon Fassang László orgonavirtuóz vesz részt intézetünk meghívására. Továbbra is szívesen vendégül látjuk a Fischer Annie-ösztöndíjasokat: koncertjeiket illusztris helyen, a Prímási palota Tükörtermében tartjuk. A Poprádi Zenei Fesztiválon Kirkósa Orsolya énekművész és Fülep Márk fuvolaművész lép fel. Ők szintén ösztöndíjasok. Október 23-án a Vigadóban Kocsis Zoltán vezényletével a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad ünnepi hangversenyt. 2005. március 15-ére pedig az Auer Vonósnégyest szeretnénk vendégül látni.

Tervezett kiállításaik közül mit ajánlana olvasóink figyelmébe?

Mivel intézetünk nem igazán alkalmas nagyobb tárlat megszervezésére, galériákkal, múzeumokkal együttműködve tervezzük kiállításainkat. Ez év legnagyobb kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria anyagából készült, mely a magyar neoklasszicizmust mutatja be a Pozsonyi Városi Galéria Pálffy-palotabeli kiállítótermében. A budapesti Ernst Múzeum által összeállított Jövőkép című kiállítást 2005 januárjában a Z-Galériában tervezzük bemutatni. A Szobor és objekt projektben Kő Pál és Kopasz Tamás képviseli Magyarországot. Nem feledkezünk meg az ösztöndíjasokról, így a Moholy-Nagy László Ipari Formatervezői ösztöndíjasokról sem, az ő munkájukat a Médium Galériában tervezzük bemutatni.

Milyen színházi előadásra hív bennünket a Magyar Intézet?

Nagyon fontosnak tartom, hogy évente két-három színházi előadást is szervezzünk. Október 22-én a budapesti Új Színház a pozsonyi Hviezdoslav Színházban vendégszerepel a Még egyszer hátulról című bohózattal, amelynek egyik érdekessége, hogy az Oscar-díjas Jiří Menzel rendezte.

Mit lehet tudni az intézet egyéb tevékenységéről?

A jövőben is ápolni kívánjuk kapcsolatainkat a pozsonyi Comenius Egyetemmel, valamint a nyitrai Konstantin Egyetemmel, továbbra is magyar előadók meghívásával kívánjuk segíteni a magyar tanszék munkáját. Természetesen ezek az előadások nyilvánosak, így ha érdeklődés mutatkozik a Magyar Athenas előadássorozat iránt, szívesen látjuk az érdeklődőket. Intézetünk nem Collegium Hungaricum típusú intézmény, ám lehetőségeinkhez mérten a magyar tudományos élet eredményeit is meg kívánjuk jeleníteni. A Szlovák és a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve igyekszünk bemutatni a magyar és szlovák akadémikusok közös kutatási eredményeit, de egy-egy szlovák–magyar műemlékvédelmi szimpóziumot is szervezünk a szlovák Műemlékvédelmi Hivatallal együttműködve. Elmondanám azt is, hogy földszinti kistermeinkben könyvtári és oktatási célokra kialakítottunk egy médiatermet. Itt tartjuk nyelvtanfolyamainkat is, amelyek iránt nagy az érdeklődés; ez évben kezdő, középhaladó és haladó csoportot is indítunk. Végül jó szívvel ajánlom figyelmükbe az október 21. és 25. között megrendezésre kerülő A magyar kultúra napjai Pozsonyban rendezvénysorozatunkat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?