I. Tornalja Jazz Fest

Tornalja. Öt év óta ma este csendül fel először dzsessz a Tornaljai Művelődési Központban, és a mulasztást pótlandó mindjárt öt zenekart hallhat a helyi közönség. A szervezők optimizmusát jelzi, hogy a rendezvény az I.

Tornalja. Öt év óta ma este csendül fel először dzsessz a Tornaljai Művelődési Központban, és a mulasztást pótlandó mindjárt öt zenekart hallhat a helyi közönség. A szervezők optimizmusát jelzi, hogy a rendezvény az I. Tornalja Jazz Fest nevet kapta, a támogatóknak köszönhetően pedig nemcsak a belépőjegy ára lesz barátságos, hanem a környezet is: sörsátrakkal és egyéb szabadtéri árusítóhelyekkel készülnek a nagy eseményre.

A két húzónév Dodo Šošoka, az élő legendának számító hazai ütőhangszer-virtuóz, aki egy zongoristával és egy bőgőssel érkezik, valamint a magyarországi Vázsonyi János szaxofonos, aki Triton nevű zenekarának élén lép fel Tornalján, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének jóvoltából. Vázsonyi saját meghatározása szerint etno-acid-jazzt játszik, a kritikusok szerint viszont besorolhatatlan, egyéni zenei világot teremtett, amelyben a folklór-elemek keverednek az underground dzsesszel. Mivel a Triton Magyarországon is viszonylag ritkán lép fel, ez a koncert igazi ínyencségnek számít.

A Dodo Šošoka Jazz Triónál értelemszerűen a ritmus dominál, zenéjükben sok az improvizáció, a hagyományosan „főszereplő” hangszerek helyett a dobok kerülnek előtérbe. Külön érdekesség, hogy a zenekar vezetője a koncerteken szívesen mutat be hazánkban még ismeretlen, afrikai eredetű ütőhangszereket.

A Nothing But Swing nevű besztercebányai formáció kiemelkedő egyénisége Klaudio Kováč, aki a szakma szerint az ország egyik legtehetségesebb fiatal zongoristája. Saját szerzeményeiben keveredik a líra és az avantgárd, a klasszikus futamok és a töredezettség, a sztenderdeket pedig saját ötleteivel éleszti újjá.

Örömteli tény, hogy az első tornaljai dzsesszfesztiválnak két helyi fellépője is lesz: a magukat stílszerűen Tornalja Jazz Bandnek elkeresztelt legfiatalabb zenekar, akik este fél hétkor elsőként lépnek színpadra, valamint az Arpád Farkaš Trió, akik információink szerint öt évvel ezelőtt az első és mind ez ideig utolsó tornaljai dzsesszkoncertet adták. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?