Húszéves a L’art pour l’art Társulat

Budapest. A L’art pour l’art Társulat, a magyar abszurd humor legkiválóbb képviselője megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli. A kezdetekről és a jubileum alkalmából megrendezendő előadásról Dolák-Saly Róbert beszélt.

Budapest. A L’art pour l’art Társulat, a magyar abszurd humor legkiválóbb képviselője megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli. A kezdetekről és a jubileum alkalmából megrendezendő előadásról Dolák-Saly Róbert beszélt.

Mint elmondta, úgy kezdődött minden, hogy 1986-ban zenészként meghívást kapott Laár András önálló estjére. Akkor azt gondolták, hogy csak néhány előadás erejéig maradnak együtt. Nevük akkor Laár pour Laár Társulat volt, az előadás pedig András abszurd verseire épült. A közös munka során azonban kiderült, hogy a csapatban több van néhány előadásnál, rengeteg ötletük volt, sajátos humorukra pedig vevő volt a közönség. A siker arra ösztökélte a társulatot, hogy folytassák, nevüket 1987-ben L’art pour l’art Társulatra változtatták, amivel azt szerették volna jelezni, hogy már csapatban dolgoznak.

Nagyon népszerűek voltak, elsősorban az egyetemisták, főiskolások körében. „Ez a kezdeti időszak olyan volt nekünk, mint amikor a Beatles Hamburgban játszott, ekkor éltük legizgalmasabb időszakunkat, nagyon jó volt” – emlékezett vissza az akkori időkre Dolák-Saly Róbert.

Az országos ismertséget a televízió hozta meg 1994-ben. A tévénézők hamar megkedvelték őket, a Besenyő családot szinte mindenki ismeri. A Vastyúk is talál szeget és a Nooormális??? című műsoruk is legendává vált azóta. Később azonban a tv-csatornák úgy ítélték meg, csak egy szűk réteg értékeli a L’art pour l’art által képviselt humort, és abbamaradtak a műsorok. Dolák-Saly Róbert hozzátette: „Azóta is folyamatosan törekszünk a tévés megjelenésre, több forgatókönyvet is beadtunk különböző csatornákhoz, de eddig nem tartottak rá igényt. A közönség tart minket életben, teltházas előadásokat adunk a Budapest Bábszínházban, és vidéken is.”

Sokan gondolták azt, hogy az 1996-ban és 1997-ben történt személyi változások miatt (ekkor vált ki Galla Miklós és Nagy Natália) a társulat nem boldogul, esetleg feloszlik, de nem így történt. Dolák-Saly Róbert elmondta: „az történt, mint általában a csapatban dolgozóknál, zenekaroknál is szokott, eltolódtak az egyéni érdekek, de a társulat azóta már 10 éve együtt van és dolgozik, az idő pedig minket igazolt. Hét színházi előadást hoztunk létre a cserék után (korábban hármat), sikerünk van a közönségnél, és csak ez számít.” A társulat tagja ma: Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt és Szászi Móni.

Legújabb műsoruk egy jubileumi előadás, amelyet szeptember 22-én, pénteken láthat a közönség a Művészetek Palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A társulat két évtizedes munkájának legjobbnak és legnépszerűbbnek ítélt darabjait mutatja be. Láthatók lesznek a színházi és televíziós jelenetek, visszatérnek egy estére az emblematikus figurák. Az est különlegessége, hogy a társulat fennállása óta most először hív vendégeket, jelen lesz többek között Bródy János, Gálvölgyi János, Besenyei Péter és Kovács Kokó István. Az előadáson részt vesz Nagy Natália, és a társulat alapító tagja, Bálint Bea is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?