Humorfesztivál két gömöri helyszínen

Három évvel ezelőtt Rimaszombatba Országos Humorfesztivált hirdettek. Be is neveztek tizenketten, s a szakma olyan nagyágyúi is ellátogattak Gömörország fővárosába, mint Bochkor Gábor, Voga professzor vagy Dubcsek. Tavaly viszont a rendezvény majdnem elmaradt.

Három évvel ezelőtt Rimaszombatba Országos Humorfesztivált hirdettek. Be is neveztek tizenketten, s a szakma olyan nagyágyúi is ellátogattak Gömörország fővárosába, mint Bochkor Gábor, Voga professzor vagy Dubcsek. Tavaly viszont a rendezvény majdnem elmaradt. A Humorfesztivál múltjáról és jelenéről beszélgetünk Gál Kató Sándorral.Téged a környéken gömöri Kató néninek is ismernek, s nincs is olyan hely a járásban, ahol ne szórakoztattad volna a közönséget. Honnan jött az ötlet, hogy összehívd az ország humoristáit?

Humoristának lenni egy ilyen szomorú országban nem igazán kifizetődő vállalkozás, s így nem is igazán tud(t)unk egymásról. Ezért gondoltam, hogy össze kellene hívni őket, s ez az alkalom legalább arra is lehetőséget adott, hogy összeírjuk, hányan is vagyunk. Az első fesztiválra sokan voltak kíváncsiak, a magyarországi sztároknak is köszönhetően. Voga professzor, Bochkor Gábor és Boros Lajos produkciójára az egész város befizetett. De ha jól tudom, te sem fizettél rá.

ĺgy van, tizenkét versenyszám jött össze, meg egy kis pénz is.Tavaly mégis kikerült a verseny a simonyi határba, ahol nem csak a versenyzők hiányoztak, de a közönség sem jött el.

Nem kell azért ilyen szigorúan ítélni. Az az igazság, hogy tavaly sem a minisztérium, sem a Csemadok területi választmánya nem támogatta a rendezvényt, így örültem, hogy a szülőfalum vállalta. Aki ingyen is vállalta a fellépést, az eljött, aki nem, otthon maradt.

Idén viszont két helyszínen is lesz fesztivál.

Legnagyobb meglepetésemre mind a kulturális minisztérium, mind az Illyés Alapítvány jelentős összeget ítélt meg, így semmi akadálya, hogy megfelelő körülmények között rendezzük meg a IV. Humorfesztivált szeptember tizennegyedikén. Nem akartam hálátlan lenni, így a fesztivál verseny része Simonyiban lesz, a gálaműsor pedig Rimaszombatban. Itt lesz a Dili trió is Párkányból, annak idején megnyerték az első Humorfesztivált, most ők értékelik a versenyzőket. Ezúttal is felhívom a felvidéki magyar humoristák, humorológusok, osztálybohócok és a többiek figyelmét, hogy jöjjenek el, lehet ismerkedni, tanulni és nem utolsósorban szórakozni.Ki az, aki benevezhet, és meddig?

Lehet indulni saját számmal, és azokat is szeretettel várjuk, akik klasszikust mutatnak be saját interpretációjukban. A nevezési határidő már lejárt, de szeptember 8-áig még bárki jelentkezését elfogadjuk. Az egyetlen feltétel, hogy a produkció ne legyen több egyéneknél 7, csoportoknál 10 percnél.Az első két évben magyarországi sztárvendégeitek is voltak.

Idén is terveztük, ám ahhoz nem lenne elég a világ minden pénze sem. Aki pedig eljött volna, az a fesztivál idején amerikai körúton lesz. De az utolsó pillanatig tárgyalunk.Van jövője ennek a műfajnak tájainkon?

Ha nem hinnék benne, akkor nem csinálnám. Az utóbbi időkben elszaporodtak a falunapok, ahol az emberek vevők a jó humorra. A nyáron szinte minden hétvégén színpadon voltam.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?