Hölgy hermelinnel

Budapest |

<p>Február 14-éig még megtekinthető a budapesti Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című nagyszabású tárlata, amely több mint ötven múzeumból kölcsönzött remekműveket mutat be.</p>

A valóban festészeti gyöngyszemeket felvonultató kiállítás kivételes lehetőséget kínál Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című alkotásának megcsodálására. Ezt az emblematikus művet a képnek otthont adó Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeum látogatóin kívül Európában csupán olasz múzeumokban láthatta eddig a közönség.

A festményen látható hölgy minden bizonnyal Cecilia Gallerani, aki mindössze 16 éves lehetett, amikor Leonardónak modellt állt. A festményt Leonardo 1480-as években készített portréinak összegzéseként tartják számon, mely egyben a modern portréfestés első alkotásának is tekinthető, mivel a mester az ábrázolt mozdulatban érzelmeket is meg kívánt jeleníteni. A lány érzékeny gesztusai - melyet kiemel a kezek finom rajzossága - a fiatal lélek rezdüléseit adják vissza.

A hófehér hermelin szimbolizálhatja a tisztaságot éppúgy, mint a nemességet, de utalhat akár Ludovico Sforza címerére is, mivel a herceg egykor az ún. Hermelin rend tagja volt. Ludovico Sforza milánói herceg pedig úgy jön a képbe, hogy Leonardo az ő szolgálatában állt, amikor 1489-90-ben - éppen az ő számára - megfestette a Hermelines hölgyet. A festmény történetét - a Szépművészeti tájékoztatója szerint - 1789-ig homály fedi, ekkor vásárolta meg a Czartoryski hercegi család, s ekkor került Lengyelországba. 1939-ben a náci megszálláskor Berlinbe hurcolták. Szövetséges katonák találták meg a háború végén, s akkor került vissza Krakkóba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?