Hogyha kövér a férj...

Megszokott kép: férj, feleség (valamivel negyven fölött) autóban, vonaton, étteremben, utcán. A nő elegáns, karcsú, a férfi pocakos, hasán feszül az ing. Legalább húsz kilót cipel (feleslegesen) – a csomagokon kívül.
A túlsúlyos páciensek – akik orvosi segítséggel próbálnak lefogyni – 90%-a nő.

Megszokott kép: férj, feleség (valamivel negyven fölött) autóban, vonaton, étteremben, utcán. A nő elegáns, karcsú, a férfi pocakos, hasán feszül az ing. Legalább húsz kilót cipel (feleslegesen) – a csomagokon kívül.

A túlsúlyos páciensek – akik orvosi segítséggel próbálnak lefogyni – 90%-a nő. Kevés férfi keresi fel a rendelőt ilyen céllal, amíg nincsenek szív- és érrendszeri panaszai. A férfiak kövérsége nem téma. (Ellentétben a nők kövérségével.) A nők külsejét szigorúbban ítélik meg, de olyasmi fel sem vetődik, hogy a férfiak vonzerejét sem növeli a sörhas. A férfiak egyszerűen nem törődnek az egészséges étkezéssel. Az ételek minőségével és mennyiségével annál inkább. Ebben nőttek fel. A mama mindig többet tett a fia tányérjára, mint a lányáéra. (Egyél csak, kisfiam, hogy szép nagyra nőj és erős légy!) A lányok vigyáznak, kevesebbet esznek, hogy karcsúak maradjanak, de az otthonról hozott szokásokat asszonyként is ápolják: férjüknek többet tálalnak, mint maguknak.

A korlátlan és fegyelmezetlen evésnek meg is van a látszata: a testsúly növekszik, az anyagcsere-működés ezzel szemben csökken, a járás nehézkesebb, az egykor széles, férfias vállak csüngnek, a derékbőség mind nagyobb, a csípők és a hátsó szinte nőiesen kigömbölyödik. A férfiak többsége ekkor már aggódni kezd (a tükörbe pillantva), de önszántából semmit nem tesz külseje javítása érdekében. Esetleg elhagyja a reggelit, viszont napjában többször betér a büfébe bekapni valamit, este pedig bőségesen kárpótolja magát az egész napi koplalásért. Igazán megérdemel tévézés közben egy sört (vagy kettőt), lefekvés előtt pedig harap valamit. Növeszti a háját mindaddig, amíg nem jelentkeznek komoly egészségi problémák, amikor már az orvos is csóválja a fejét.

De minden orvosi figyelmeztetésnél (és fenyegetésnél) hatásosabb a női taktika. A szertő hitvesnek illene tudatosítania, hogy párja túlsúlyát éppen ő gyűjtötte össze házasságuk húsz éve alatt azzal, ahogyan főzött és amit főzött, azzal, hogy nyalánkságokat tárolt a hűtőszekrényben, az éléskamrában.

A feleségnek kötelessége, hogy kedvet csináljon férjének a fogyókúrához (hiszen esetleg így megakadályozhatja, hogy idő előtt megözvegyüljön, vagy jobbik esetben egy rokkantról gondoskodjon). Rosszul teszi, ha ijesztgeti a férjét. (Várj csak, egyszer megüt a guta!) Sokkal jobb taktika, ha csak úgy mellékesen megjegyzi: milyen fess lenne a férje abban az öltönyben, melyet a múltkor nézegettek a kirakatban...

Hogyan lefogyni

Minden harmadik 35 évnél idősebb magyar ember jelentős túlsúllyal küszködik. Az orvosok akkor tekintenek valakit elhízottnak, ha az illető testsúlya 30%-kal meghaladja a magasságából, neméből és életkorából számított normálértéket. A szélső értékek fölött már oda kell figyelni a vonalakra. Minthogy a testsúly megítélése szubjektív, helyénvaló lehet kikérni az orvos véleményét, ha saját magunk vagy valamelyik családtagunk túlzott súlygyarapodását tapasztaljuk.

Az elhízás ellen nincs semmiféle csodaszer vagy varázskúra, de az addiginál több mozgással, kevesebb kalória felvételével és a zsírfogyasztás csökkentésével a testsúly szinte mindig csökkenthető. A szakértők azt ajánlják, hogy az energiaszükséglet mintegy 50%-át a szénhidrátban gazdag táplálékok fedezzék, a zsiradékokra viszont legfeljebb 30% jusson. (kop)

Jót tesznek

- Összetett szénhidrátok (pl, száraztészta, burgonya, barna rizs, teljes őrlésű gabonából készült kenyér)

- Friss gyümölcsök, zöldségfélék, saláták, hüvelyesek

- Sovány hús, szárnyas (bőr nélkül), halÁrtanak

- Zsírdús tejtermékek

- Zsíros, cukros élelmiszerek, például kekszek, sütemények, burgonyaszirom, kemény héjú gyümölcsök

- Zsíros húsok és húskészítmények ( pl. kolbász, angolszalonna, darált marhahús)

A férfiak ideális testméretei

Alább közöljük a férfiak ideális testméreteinek megállapításához szükséges indexszám kiszámítását és a táblázatot. A testsúly kilogrammját szorozzuk meg tízzel és osszuk el a magassággal (centiméterekben). Kapunk egy számot – ez az indexszám, s a táblázatban megtaláljuk a számhoz tartozó értékeket.

Vegyünk egy példát. Ha valakinek a magassága 180 centiméter, a súlya pedig 82 kg, a következőképpen végezzük el a számítást:

Index = 82 x 10 : 180 = 4,5

A kapott indexszám tehát 4,5. A táblázatban kikeressük ezt a számot és a hozzá tartozó értékeket. Ha a műveletből olyan számot kapunk, amely nem szerepel a táblázatban, akkor a hozzá legközelebb eső index szerint tájékozódunk. Például ha a kapott érték 4,4, akkor azt 4,5-re kerekítjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?