Hogyan neveljünk nézőt?

Pozsony.

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Színház prózai társulatának az új évadra tervezett előadásai a nézők pszichikai és fizikai terhelésével, a tudomány-etikai felelősség kérdéseivel, provokáló kortárs művészet-tel, valamint az emberi lét és szenvedés elemi mintáival foglalkoznak.

A Stúdiószínpadon november 3-án mutatják be Czajlik József rendezésében Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című szatíráját. A pozsonyi teátrum a tervezett előadás műfaját háromszereplős kabaréjátékként határozta meg. Az előadás a jövőbe repíti a nézőt, a darab története ugyanis a 2035–36-os színházi évadban játszódik, pár évvel azt követően, hogy az összes színházat bezárták, majd az illetékesek úgy döntöttek, hogy eljött az ideje az óvatos nyitásnak. Létrehoztak egy felsőfokú oktatási intézményt, mely diplomás nézőképzéssel foglalkozik. A diploma tulajdonképpen egyfajta jogosítvány, amely igazolja, hogy tulajdonosa alkalmas a színházban rá váró fokozott pszichikai és fizikai terhelés elviselésére. A Szlovák Nemzeti Stúdiószínpadára alkalmazott előadás több kérdést is felvet, egyebek mellett, hogy mennyire lehet ez a kísérlet eredményes, illetve, hogy ki lehet-e nevelni az ideális nézőt, s ha igen, milyen áron. A legfőbb kérdés azonban, hogy e projekt, vagyis a nézőművészeti főiskola működése, sikeres lehet-e szlovákiai viszonylatban.

Ugyancsak a Stúdiószínpadon játsszák majd a kortárs angol drámairodalom kiemelkedő és elismert szerzője, Lucy Prebble Mellékhatás című művét, amelyet 2012-ben hatalmas sikerrel mutatott be a londoni Nemzeti Színház, és elnyerte a legjobb drámának járó kritikusok díját. A tudományetikai felelősség kérdéseit boncolgató darab egy gyógyszerkísérletről szól, amellyel egy depresszió elleni új szert tesztelnek. Két huszonéves kísérleti alany, Connie és Tristan között már az első napokban gyengéd érzelmi szálak szövődnek. Senki nem tudja azonban, hogy a két fiatal kórházban kibontakozó szerelme valódi vonzalom-e, vagy csak az új antidepresszáns mellékhatása. A vizsgálatot vezető pszichiáternő nem hiszi, hogy a depresszió egy agyi kémiai folyamat zavarának eredménye, így abban sem hisz, hogy az tablettákkal gyógyítható. Főnöke viszont azt vallja, hogy mindenre van gyógyszer, csak meg kell találni a megfelelő összetételű pirulát. A Mellékhatás a tudományos objektivitást állítja szembe a szív és az agy rejtelmeivel.

Hanoch Levin (1943–1999) izraeli költő és drámaíró egyedülálló drámai és színházi nyelvezetet dolgozott ki: darabjaiban visszatér az egyetemes mítoszokhoz, hogy feltárja az emberi lét és szenvedés elemi mintáit. A pozsonyi Nemzeti ebben az évadban stúdió-előadásban Levin Téli temetés című drámáját mutatja be. A mű cselekménye végletes és groteszk, a helyzetei pedig abszurdak. A cselekmény fordulatai azt tárják fel, hogyan reagálnak az érintettek arra a fura szituációra, hogy a népes rokonságban ugyanazon a napon kénytelenek temetést tartani, amelyre esküvőt is terveztek.

David Hare kortárs brit szerző Olivier-díjas színdarabja, a Skylight szintén a stúdiószínpadon elevenedik meg. A darab egy találkozás története: a megözvegyült, egyedül, szerény körülmények között élő tanárnőt meglátogatja egykori szeretője, egy jól menő vállalkozó, akinek nemrégiben hunyt el a felesége. Megpróbálják újjáéleszteni a kapcsolatukat, és bár vágyaik ugyanazok, kiderül, hogy életfelfogásukban, a karrierhez, az anyagiakhoz való viszonyulásukban nagyon különböznek egymástól.

A nagytermi bemutatók sorában izgalmas kísérletnek ígérkezik Ruben Östlund író-rendező A négyzet című, svéd, német, francia, dán koprodukcióban forgatott és tavaly bemutatott filmjének kissé módosított, színpadi adaptációja. A darab a provokáló kortárs művészetet vezeti át a galériából a világot jelentő deszkákra különleges történettel.

David Mamet amerikai szerző Glengarry Glen Ross című művét a nagyszínpadon mutatják be. A darab egy chicagói ingatlanügynökségbe vezeti el a nézőt, ahol új ösztönzési rendszert vezetnek be. Emiatt veszélybe kerül az ott dolgozó négy ingatlanügynök állása. Védekezésül egy veszélyes tervet eszelnek ki arra, hogyan javítsák eladásaikat. Ennek megvalósítása során kerül felszínre, hogy ki meddig képes elmenni pozíciója megtartásának érdekében.

A kortárs színműveket egy sokat játszott klasszikus koronázza meg, Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című drámája, mely a tudósok erkölcsi felelősségének problémájáról, a modern tudományos világnézetek csődjéről szól.

A Szlovák Nemzeti Színház is megemlékezik Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulójáról Daniel Majling Projekt 1918 című művének nagyszínpadi bemutatójával, mely egy osztrák–magyar harci egység katonáinak sorsát bemutatva a monarchia utolsó éveinek hangulatát idézi meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?