Himalája – Az élet sója

Újabban nagy divat a tibeti emberekről filmet készíteni, azonban a legtöbb efféle produkció sokszor nélkülözi a valószerűségnek még a látszatát is. A Himalája kivétel.

Újabban nagy divat a tibeti emberekről filmet készíteni, azonban a legtöbb efféle produkció sokszor nélkülözi a valószerűségnek még a látszatát is. A Himalája kivétel. A mű a játék- és a dokumentumfilmek formanyelvi és elbeszélés-technikai sajátosságainak keverésére épül: történetet, mégpedig izgalmas történetet mesél, ráadásul úgy, hogy hiteles figurákat – csupa amatőrt – szerepeltet, és eredeti helyszíneken játszódik.

A film egy Nepál területén lévő, de tibetiek által lakott, a civilizációtól eldugott kicsiny falu mindennapjaiba avatja a nézőt. Dolpó 4000 méterrel a tengerszint felett fekvő csöpp település. A helyi klíma nem engedi meg, hogy a lakók egész évre elegendő élelmet termesszenek maguknak, ezért valamiképp ki kell egészíteniük készleteiket. Minden nyáron északnak indulnak hát a tibeti fennsíkon, hogy sót nyerjenek az ottani sós vizű tavakból, amit aztán a hegyek lábánál, a gazdagon termő nepáli völgyekben gabonára cserélnek. A gyakran hónapokig tartó út rendkívüli veszélyeket tartogat, és rettentő kitartást követel, mi több, sokszor egyenesen heroikus tetteket vár el a résztvevőktől. A film egy ilyen utazás meséje, középpontban a falu idős vezetőjével.

A Himaláját a korábban csupán dokumentumfilmeket jegyző Eric Valli forgatta, akitől a munka legalább akkora áldozatot kényszerített ki, mint a falu lakóitól az évre-év a túlélés érdekében levezényelt expedíciók. A rendező a forgatás előtt három évig a dolpóiak között élt, és ez a tény a hitelesség pecsétjét üti mozijának valamennyi kockájára. A 2000-ben a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt mű páratlan élményt ígér. (est)

Himalája – Az élet sója (Himalaya – L’enfance d’un chef), színes, angol-francia-svájci-nepáli film, 108 perc, Rendezte: Eric Valli, Szereplők: Gurgon Kyap, Thilen Lhondup, Karma Wangel, Lhakpa Tsamchoe

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?