Hégli Dusannak jólesik a szakma figyelme

ddd

Idén az Imre Zoltán-díjat Hégli Dusan koreográfus, rendező, a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház művészeti igazgatója kapta. A Szegedi Kortárs Balett alapítójának nevét viselő díjat 1998-tól évente, egy tánc­művészekből álló szakmai kuratórium ítéli oda. Az elmúlt évek díjazottjai közt olyan ismert táncművészek nevei szerepelnek, mint Frenák Pál, Román Sándor, Popova Aleszja vagy Juronics Tamás.

Hégli Dusant a díjjal kapcsolatos benyomásairól, gondolatairól kérdeztük.

Az Imre Zoltán Alapítvány Díja már a második elismerés, amit a szakmától kapott. Milyen gondolatok forogtak a fejében, amikor megtudta, hogy kitüntetik, amikor a színpadon állt a kezében a szakmai elismeréssel?

Jólesik, hogy a szakma figyelemmel kíséri a munkámat. Talán ez egyfajta megerősítés abban, hogy a repertoárunk és a nézőpont, ahogy a táncot színpadra állítjuk, korszerű és gyakran kritikus. A témaválasztásnál mindig az aktualitást, a ma emberét foglalkoztató kérdéseket keresem. Minden koreográfiámnál olyan sajátos nyelvezetet igyekszem találni, amelyet a lehető legszélesebb körben érthet meg a közönség, nemzetiségtől függetlenül és a folklórral kapcsolatos alapismeretek nélkül is.

A néptánccal való kapcsolatát otthonról hozta, a szülei ebbe az irányba terelgették. A Kisbojtárban kezdte a pályafutását, utána az Ifjú Szivekben, a Szőttesben táncolt, volt művészeti vezető, majd létrehozta a hivatásos társulatot.

Mikor én kezdtem tánccal foglalkozni, akkor még nagyon más volt az alaphelyzet. Ha a szüleimtől nem kaptam volna meg az indíttatást, ha nem ébresztik fel bennem a hagyományaink iránti vonzalmat, akkor sose kezdtem volna néptánccal vagy -zenével foglalkozni. A hagyományos kultúrának más volt a társadalomban betöltött szerepe. Egyik oldalon ott volt Kéménd, a nagy múltú hagyományokkal rendelkező falu, másrészt pedig a mindennapi realitás. Sokan ma is a szó szoros értelmében vett hagyományokról beszélnek, de azt el kell fogadnunk, hogy a maga autentikus közegében ez már nem él. Mindannyian ragaszkodunk a gyökereinkhez, nem csak azok, akik ezt nap mint nap hangoztatják. Sosem a külsőségek érdekeltek. Meg kell érteni, mi miért történt. A tánc, a zene azoknak az idős adatközlőknek, akikkel találkoztam, önkifejezésieszköz volt. Ezzel ünnepeltek, temettek, ezzel kerestek társat, ezzel éltek. Meg kell próbálni arra használni hagyományos kultúránkat, amire való. Ha ezt színpadon tesszük, e mellett másra is szükség van. Kritikusan is szemlélni a múltat nem bűn. A kritikai gondolkodás is része hagyományainknak. A magyar tájegységek és Közép-Európa különböző régióiról ma rendelkezésre álló adatok gyakran hiányosak, a koreográfus ilyenkor rekonstruálni kénytelen a táncokat. Ebben a munkában az audiovizuális anyagokon kívül minden információt fel kell használni, legyen szó történelemről, irodalomról, zenéről vagy akár szociológiai adatokról. Ez a folyamat nem lehetséges az adott terület hagyományos kultúrájának átfogó ismerete és zsákutcák nélkül sem. Ezért nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki a munkámat segíti és érti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?