Hazai magyar siker a Szlovák Sajtófotón

dd
Pozsony |

Hazai magyar kategóriagyőztese is van a Szlovák Sajtófotó Díjnak. Az ünnepélyes eredményhiredtés csütörtök este volt a Prímási-palotában.

Cséfalvay Á. András két fotósorozatát is jelölték riport kategóriában a díjra, végül a Vivien című sorozat lett az év legjobb fotóriportja, amely egy tizenhat éves, autista lány mindennapjait mutatja be. Cséfalvai Á András, a parameter.sk portál fotósa korábban is szerepelt már sikeresen ezen a fórumon, tavalyelőtt Művészet kategóriában ért el harmadik helyezést egy pozsonyi szado-mazo kiállításon készült sorozatával. Tavaly a cseh sajtófotó prágai gáláján kapott különdíjat, idén januárban pedig a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjazták két kategóriában is.
A Szlovák Sajtófotó (Slovak Press Photo 2019) nemzetközi zsűrije idén összesen 189 pályázó 2250 felvételét véleményezte, tíz különböző kategóriában (pl. aktualitás, portré, sport, természet és életkörnyezet, mindennapok, művészet és kultúra, riport). Külön versenyeztek a 26 év alatti fotósok, valamint a diákok, és a mobiltelefonnal készült fotóknak is külön kategóriájuk volt.
A nemzetközi zsűri elnöke az AFP francia hírügynökség szlovák-kanadai munkatársa, Joe Kalmar volt, tagjai pedig Kadir van Lohuizen (Hollandia), Fréderique Rondet (Franciaország), Jindřich Štreit (Csehország) és Andrej Balco (Szlovákia). Az idei tíz kategória közül a mindennapi élethelyzeteket bemutató, valamint a dokumentumfotó kategóriát találták a legerősebbnek.

A verseny nagydíját Jozef Jakubčo, a SME napilap fotósa kapta a szlovák államfőválasztás éjszakáján készült Noc s prezidentkou című fotósorozatáért. 
A 8. Szlovák Sajtófotó pályázatra beérkezett legjobb felvételekből összeállított kiállítást október 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők a pozsonyi Kunsthalléban, ezután pedig országjáró körútra indul a tárlat. 

Cséfalvay Á. András díjnyertes sorozatát itt tekinthetik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?