Hazai csoportjaink színe-java

A Pátria rádió, a Csemadok Országos Választmánya, valamint a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete idén újra megrendezi a Tavaszi szél vizet áraszt… országos népdal- és népzenei versenyt. A seregszemlére e hét végén, szombaton 16 órától Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében kerül sor. Papp Sándort, a Pátria rádió főszerkesztőjét a részletekről kérdeztük.

Hazai népzenei versenyünk, a Tavaszi szél vizet áraszt… éveken át „szünetelt”. Két esztendővel ezelőtt a Pátria rádió vállalta el a verseny fő szervezőjének szerepét.

Döntésünkben nagy szerepet játszott, hogy ezt megelőzően a szólisták és az éneklőcsoportok éveken át hiányolták a fesztivált. A Csemadoknak nem volt lehetősége arra, hogy megrendezze a versenyt, s akkor úgy gondoltuk, mi vállalkozunk a feladatra. S mivel két éve nagy volt az érdeklődés, így az idén is mindent megtettünk annak érdekében, hogy megvalósuljon a népzenei verseny, illetve találkozó.

Beigazolódtak a két évvel ezelőtti tapasztalatok? Mekkora volt a visszhangja a felhívásnak?

Örömmel jelenthetem ki, hogy ebben az évben is nagyon sokan jelentkeztek a versenybe. Felhívásunkra közel kilencven szólista, éneklőcsoport, népi hangszeren játszó szólista és citeraegyüttes jelentkezett. Ezzel egyúttal el is árultam, milyen kategóriákban zajlik majd a döntő. A jelentkezőknek egy hanghordozót kellett beküldeniük, amelyen bemutatták műsorukat. Ezeknek a felvételeknek az alapján válogattuk ki az előzsűrizés folyamán azt a 32 előadót, csoportot, együttest, akik az országos seregszemlére meghívást kaptak. A szólóénekesek kategóriájában hét, a női, férfi és vegyes éneklőcsoportok kategóriájában tizenöt, a népi hangszeren játszó szólisták kategóriájában három, a citeraegyüttesek kategóriájában szintén hét produkciót láthat a közönség. Igaz, az előzsűrizés során nagyon sokszor fájt a szívünk, hiszen olykor minimális volt a különbség főleg az éneklőcsoportok kategóriájában, de a két évvel ezelőtti tapasztalatok arra kényszerítettek bennünket, hogy tovább csökkentsük a versenyzők létszámát.

A két évvel ezelőtti országos döntő valóban meglehetősen hosszúra nyúlt.

Több mint négyórás volt, és ez több szempontból sem túl szerencsés. Igaz, hogy a szereplők nagyon élvezték, és a közönség is bírta szusszal, de úgy vélem, a versenyzők számának csökkentése talán pergőbbé teszi a gálaműsort. Azért használom egyszer a gála, másszor a fesztivál vagy a seregszemle kifejezést, mert idén arra törekszünk, hogy inkább fesztivál jellegű legyen a találkozó. Természetesen az idén is lesznek díjak, a zsűri minden kategóriában nívódíjat oszt ki, ezenkívül számos különdíj vár az idei országos népzenei segerszemle résztvevőire.

Volt-e valamilyen megkötés a produkciók időtartamát illetően?

A versenyfelhívásban az szerepel, hogy a szólisták 3, a csoportok pedig 5 perc terjedelemben mutathatják be műsorukat. Két évvel ezelőtt előfordult, hogy egy csoport 15-20 percig is énekelt a színpadon, egyrészt ennek is köszönhető, hogy elhúzódott a verseny. Idén szintén megkértünk mindenkit, úgy válogassanak és úgy állítsák össze a műsorukat, hogy be tudjuk tartani ezt a szabályt is. Bízom benne, hogy idén a csoportok, szereplők fegyelmezettebbek lesznek. Ezenkívül volt még egy megkötés: eddig be nem mutatott műsorszámmal kellett jelentkezni a Tavaszi szél…-be. Ennek azért éreztük szükségét, mert bizonyos csoportok évtizedek óta ugyanazt az egy-két népdalcsokrukat adják elő. Az új műsorokkal még változatosabbá szeretnénk tenni a fesztivált, ezekről természetesen ezúttal is hangfelvétel készül, és a következő hónapokban, években a rádió műsorait is gazdagítani fogják. ĺzelítőt azonban már a döntő napján, szombaton is kapnak a műsorból a hallgatók: 15.30-kor a fellépő csoportok tagjaival, vezetőivel, a Szlovák Rádió Hangversenytermébe látogató közönséggel beszélgetünk élő adásban, 16.05-kor pedig a verseny első 25 percét is élőben közvetítjük.

Miben különbözik még a seregszemle idei évfolyama a két évvel ezelőttitől?

Például abban, hogy az egyes versenyszámokat ezúttal nemcsak a Tavaszi szél… zsűrije értékeli majd, hanem a Magyar Kóruok és Zenekarok Szövetsége jóvoltából KÓTA-minősítést is kapnak a legjobbak. A KÓTA zsűrije most először látogat el Szlovákiába. Idáig hazai csoportjaink, együtteseink csak úgy szerezhettek KÓTA-minősítést, ha Magyarországon olyan fesztiválon, versenyen léptek fel, amelyen a KÓTA zsűrije is jelen volt. A KÓTA képviselőin kívül Németh Imre, Agócs Gergely és Szvorák Katalin lesz a zsűri tagja. Ők nem csupán zsűrizni fognak, hanem fel is lépnek a gálaműsorban. Emellett lesz még egy ún. rádiózsűri is. Az országos népdal- és népzenei versennyel egy időben kezdődik ugyanis Pozsonyban a középkelet-európai nemzetiségi magyar rádióállomások ötnapos találkozója. Az első napon a külföldi rádiós vendégeink is megtekintik a fesztivált. Szeretnénk nekik bemutatni, hogy milyen színvonalas népművészeti csoportok működnek nálunk. A rádiós zsűri szintén különdíjakkal fogja jutalmazni a neki legjobban tetsző szereplőket.

Egy ilyen nagyszabású verseny megszervezése, megrendezése bizonyára rengeteg munkát igényel.

Valóban így van, hiszen közel négyszáz szereplője lesz a seregszemlének, és ugyanilyen számú közönségre számítunk, tehát május 11-én körülbelül 800 ember lesz jelen a helyszínen. Támogatók nélkül nehezen valósíthattuk volna meg ezt a rendezvényt. Hathatós segítséget kaptunk a kulturális minisztériumtól, valamint több szponzornak köszönhetően tudjuk fedezni a szereplők utazási és étkeztetési költségeit.

Kiket láthat a fesztivál közönsége? Ismert csoportokat, együtteseket, vagy találkozunk új arcokkal, nevekkel is?

A gálán természetesen régóta működő, gazdag hagyományokra visszatekintő csoportok is fellépnek, ennek örülünk, mert ők magas színvonalon adják elő műsorukat. Emellett vannak olyan résztvevői a döntőnek, akik két évvel ezelőtt nem jutottak be, idén viszont sikerrel pályáztak. Vannak tehát új nevek is. Valamennyi régió képviselteti magát a Tavaszi szél vizet áraszt… idei évfolyamán, legtávolabbról, Bodrogszerdahelyről érkeznek Pozsonyba. Bízom benne, hogy szombaton jó műsort láthat Pozsony és környékének népzeneszerető közönsége. Itt szeretném megjegyezni, hogy a fesztiválra a belépés díjtalan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?