Kultúra

Havasi Péter rendező életműdíjat kapott

Szepsi | A kassai amatőr rendező és színházi szakember, Havasi Péter kapta a 20. Egressy Béni Színjátszó Fesztivál életműdíját.
Juhász Katalin

2018. október 19. 15:49

(Képarchívum)

Ezt az elismerést évente ítéli oda a a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya a hazai magyar amatőr színjátszásban végzett kiemelkedő tevékenységért. A díjazottat a fesztivál tegnapi megnyitóján kollégája, a füleki Mázik István rendező méltatta.
„Legfőbb jellemzője a szigorú színházi igényesség. Rendezői, szervezői, újságírói, közéleti tevékenysége, a felvidéki magyarság lelki és szellemi gyarapodásáért folytatott munkája példaértékű. /.../  Legendás, formabontó, országos hírű előadások színhelye volt a Pinceszínpad. Tizenhat éven keresztül együttesével jelentős sikereket ért el. Háromszor nyerte el a szlovákiai magyar színjátszók országos versenye, a komáromi Jókai Napok fődíját. Két ízben dramaturgiai díjjal jutalmazták az általa szerkesztett műsorokért. Színjátszó együttesével sikeresen szerepelt hazai és külföldi fesztiválokon is.” 
Havasi Pétert legtöbben a Pátria Rádióból ismerik, amelynek kassai szerkesztőségében 1995-től nyugdíjba vonulásáig dolgozott, és amelynek ma is külső munkatársa. 2003-ban megalapította Kassán a Hernád Magyar Lap- és Könyvkiadót, ahol a Kassai Figyelő című folyóirat főszerkesztője lett. 
Tevékenységéért 2010-ben megkapta Kassa Főpolgármesterének Díját, 2011-ben a Magyar Újságírók Szövetségének Aranytoll díját, 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, 2015-ben pedig a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Szüllő Géza-díját. 
Kritikusként, illetve a zsűri tagjaként a kezdetektől jelen van az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. Tavaly óta a Pinceszínház ismét működik a vezetése alatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

10 százalékra csökken egyes élelmiszerek áfája

Előzés közben szenvedett súlyos balesetet a motoros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Különleges jelek a somorjai utakon

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban

Lépésekben bölcsességtől bölcsességig

Legfrissebb galériák
Olvasta már?