Hatvanéves a Mátrix főszereplője

kép

Romantikus szerelmi történeteket és akciófilm főszerepét is elvállalta, a legnagyobb sikert a Wachowski testvérek rendezte Mátrix hozta meg számára.

Élete meglehetősen regényesen indult: kínai-hawaii geológus apa és angol anya gyermekeként Bejrútban született. A tanulásnak tizenhét évesen végleg hátat fordított, szabadidejét a jéghokipályán töltötte, a játék közben Shakespeare-t szavaló, kiválóan védő kapusra társai a „Fal” becenevet ragasztották.

Reeves első fontosabb alakítását 1986-ban nyújtotta a Friss vér című filmben, a szerep testhezálló volt, hiszen a film a fiatal hokisok küzdelmes életéről szólt. Ezután felpakolta minden vagyonát egy ócska Volvóra, és Los Angelesbe költözött.

Hollywoodban hamar felfigyeltek rá. 1992-ben Francis Ford Cop-pola Drakulájában is szerepet kapott, világsztárrá a Féktelenül című akciófilmmel (1994) vált, amelynek másik főszereplője a pályakezdő Sand-ra Bullock volt.

A Mátrix 1999-ben készült el. A le-nyűgöző látványvilágú filmben szuperlassított felvételeket, trükköket alkalmaztak, az operatőrök mellé képregény-rajzolókat is bevontak a munkába, az úgynevezett „bullet-time” vizuális effektet a Mátrix tette világhíressé. A film közel 470 millió dollárt jövedelmezett világszerte és négy Oscar-díjat is nyert. A folytatás négy év múlva került a mozikba Mátrix – Újratöltve és Mátrix – Forradalmak címmel, ezekkel Reeves több mint 150 millió dollárt keresett.

Karrierje 2014-ben lendült fel újra, miután főszerepet kapott a Chad Stahelski által rendezett John Wickben. A bosszúálló bérgyilkos szerepét azóta még háromszor formálta meg, legutóbb 2023-ban, a sorozat világszerte több mint 1 milliárd dollár összbevételt hozott. Az első John Wick spin-off, a Ballerina a tervek szerint 2025 nyarán kerül majd a mozikba, amelyben Reeves mellett Ana de Armas játssza a főszerepet. 2021-ben elvállalta a Lana Wachowski nevével fémjelzett Mátrix-sorozat folytatását, a negyedik részt (Mátrix: Feltámadások).

A Dogstar nevű grunge zenekar basszusgitárosa, nemrégiben pedig írói babérokra tört: China Miéville brit fantasy-íróval közös munkájuk a The Book of Elsewhere (A máshol könyve) című sci-fi, amely egy Reeves által írt képregénysorozaton alapul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?