Hatalmas csúszások a filmiparban

fff

Ha a járvány is engedi, idén legalább másfél évnyi filmtermés fog ránk zúdulni a mozikban. Ha nem engedi, akkor pedig ott vannak a streaming-szolgáltatók, amelyeknél egyre több nagy cím landol. Összeszedtük az általunk legjobban várt, illetve legtöbbet csúszó alkotások módosított premierdátumait. 

Persze időközben még bármi változhat, a pandémia miatt továbbra sincs kőbe vésve egyetlen filmbemutató sem. 


Fekete Özvegy
Tavaly májusban kellett volna beülnünk a moziba a Fekete Özvegy (Black Widow) című sci-fi akciófilmre, melynek Scarlett Johansson alakítja a főszerepét. Az új dátum meglehetős optimizmusról árulkodik: 2021. május 7. A Marvel-filmekből ismert, veszélyes és dögös ex-KGB-ügynök bosszúálló sokak szerint már rég külön filmet érdemelt volna. A kémthrillert a Marvel Studios gyártotta, a Walt Disney Pictures forgalmazza, és Cate Shortland rendezte. Érdekessége, hogy nagyrészt Budapesten forgott, úgyhogy, lehet majd versenyezni, ki hány helyszínt ismer fel. Ezzel egyébként elindul a Marvel-univerzum úgynevezett negyedik fázisa, ami kétségkívül meghatározza majd a következő évek mozis felhozatalát. 
A történetről nem sokat tudni, de sejthető, hogy kapunk némi képet arról, hogyan lett Natasha Romanoffból az, aki. Miközben a Bosszúállók világa is tovább gazdagodik, itt például azzal, hogy mit csinált Romanoff a Polgárháború és a Végtelen háború között eltelt időben. 


Nincs idő meghalni
A James Bond-filmszéria huszonötödik részében Daniel Craig ötödik és egyben utolsó alkalommal térne vissza Bondként, ha végre tehetné. A Nincs idő meghalni (No Time to Die) volt az első hollywoodi blockbuster, amelynek premierjét elsodorta a járvány tavaly tavasszal. Először áprilisról novemberre tolták a bemutatót, majd az őszi második hullámot látva újra átették, ezúttal 2021. április 2-re. Nemrég azonban kiderült, hogy ismét halasztás jön, az új dátum: 2021. október 8., és csak remélni tudjuk, hogy addigra már tényleg lehet majd normálisan moziba járni. Billie Eilish pár napja kapott Grammy-díjat a film betétdaláért, ami egy új korosztályt, a tizenéveseket is becsábíthat a mozikba. 
Iparági berkeken belül nem lepett meg senkit az újabb csúszás, hiszen a Nincs idő meghalni 250 millió dollár fölötti költségvetéssel készült, amit képtelenség visszahozni olyankor, amikor a mozik zárva tartanak. Már maga a forgatás is hányattatott volt, rendezőcserékkel (végül Cary Joji Fukunaga maradt) és belső vitákkal, ám úgy tűnik, a film bemutatása még ennél is nagyobb kihívás. 


West Side Story
Steven Spielberg gyermekkori álma volt egy Broadway-klasszikus, a West Side Story újraforgatása. A két ellenséges New York-i banda egymásba szerető két tagjának története tavaly karácsonykor ríkatott volna meg bennünket, ám csak idén december 7-én kerül a mozikba. A romantikus sztori és a remek dalok mellett főleg azért várjuk, mert a Puerto Ricó-i lány, Maria szerepére mindenki megdöbbenésére egy teljesen ismeretlen 17 éves lányt, bizonyos Rachel Zeglert választott a rendező. Feltűnik benne az eredeti verzió Anitája, Rita Moreno is, akit a West Side Storyban ismert meg a világ. Az sem mellékes, hogy az 1961-es musical 10 Oscart kapott. A Spielberg-film forgatókönyvét a Pulitzer-díjas Tony Kushner írta, akit több évtizedes barátság és munkakapcsolat fűz a rendezőhöz: a Münchenen és a Lincolnon is együtt dolgoztak. 


Szellemirtók – Utóélet
Talán a legszebb vásznon kívüli sztori a Szellemirtók – Utóélet (Ghostbusters: Afterlife) története. Az eredeti kultfilm rendezőjének fia, Jason Reitman rendezte a folytatást, az édesapa, Ivan Reitman állítólag sírt örömében, amikor januárban levetítette neki. A nagyközönség tavaly júliusban láthatta volna, ha a járvány miatt nem csúszik a forgatás. Az új dátum november 11., reméljük a legjobbakat. 
A léc magasan van: az 1984-es Szellemirtók teljesen váratlanul aratott világsikert, a rendező mellett a parádés színészi játéknak is köszönhetően. Az eredeti kulcsszereplők közül Bill Murray, Dan Aykroyd és Ernie Hudson vállalta a felkérést, hogy újabb gonosz szellemekkel birkózzon meg a folytatásban. A 43 éves Jason Reitman, aki a forgatókönyvírók egyike is volt, egy interjúban elmondta, hogy igyekezett félelmetes filmet csinálni, de a humort sem hagyta ki belőle. Ivan Reitman egyébként 1989-ben leforgatott egy folytatást is, amelyben fia gyerekként apróbb szerepet is kapott. Jason később sokat dolgozott apjával, Egek ura című, Oscar-jelölt filmjének például Ivan Reitman volt az egyik producere. 


Dűne 
A Dűne (Dune) tavaly december 20-án érkezett volna, ám csak idén október 21-én érkezik. Ez a projekt már azzal beírta magát a filmtörténetbe, hogy az adaptálására tett első kísérlet monumentális kudarcba fulladt a 70-es években, mielőtt még a forgatásra sor kerülhetett volna. Aztán jött David Lynch rendkívül megosztó feldolgozása, végül korunk egyik sztárrendezője, Denis Villeneuve nyúlt hozzá Frank Herbert elátkozott sci-fi klasszikusához. Meggyőző sztárgárdát toborzott (Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem), de a siker inkább azon fog múlni, mennyire tudta megteremteni az egyszerre futurisztikus és archaikus világot. Villeneuve állítja, hogy a Dűne az eddigi legjobb munkája, így a várakozások minden szempontból hatalmasak. Ezt a filmet is Magyarországon forgatták, de a Fekete Özveggyel ellentétben itt senki ne reménykedjen abban, hogy felismer konkrét helyszíneket. A Warner Bros. úgy döntött, párhuzamosan mutatja be a filmet a mozikban és az HBO Maxon, amiért a rendező alaposan berágott a stúdióra. Szerinte ugyanis a Dűne a mozivászonra készült, és ott is kell megismerkedni vele. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?