Három a…

ÖSSZEFOGLALÓPozsony. November 28-án mutatta be Három a… című, egész estés műsorát a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes az Új Színpadon. Nagy várakozás előzte meg a bemutatót, az együttes régen nem hallatott magáról, bizonyára az új program készült.

ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. November 28-án mutatta be Három a… című, egész estés műsorát a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes az Új Színpadon. Nagy várakozás előzte meg a bemutatót, az együttes régen nem hallatott magáról, bizonyára az új program készült. Az egyetlen kérdés az volt, vajon miért Három a… a műsor címe.

Amint a nézők beléptek az előcsarnokba, ahol megkapták a műsorfüzetet, kiderült: három tájegység táncai szerepeltek a programban, a Dunántúl, a Mezőség és a Felföld népzenéjéből, néptáncaiból, népdalaiból kapunk ízelítőt. A műsorszámok nagy részének koreográfiáját Gémesi Zoltán, a Szőttes művészeti vezetője, a műsor rendezője készítette, egyet-egyet Konkoly László, Nagy Myrtil, Németh Ildikó és Szabó Szilárd. A zenei kíséretet a Ritka Magyar Folkband szolgáltatta, kitűnő hangulatot teremtve. Korpás Éva éneke pedig külön élmény volt, de aki csak egy kicsit is jártas a hazai „népi” berkekben, csöppet sem lepődhetett meg, tudja, hogy Korpás Éva mesterien bánik a hangjával.

Szent Iván-napi szokást bemutató tánccal kezdődött a műsor, a berzecei lobbogatással, utána ördöngösfüzesi táncok következtek – melyek előtt a közönség megtudhatta, miért hívják a falut éppen Ördöngösfüzesnek –, majd a mezőség öt településének ritka magyar táncai. A bonchidai táncok alatt képeket vetítettek a Bánffy-család kastélyának szomorú történetéről. A Zobor-vidéki táncok után a lányok vették birtokukba a színpadot, a magyarbődi karikázóval, jellegzetes többszólamú énekével. A gömöri táncokban kaphattunk ízelítőt abból, a Szőttes tagjai milyen táncos egyéniségek. Rendezési szempontból is praktikus volt gömörivel zárni, a dallamok vastapsra késztették a közönséget, amely háromszor tapsolta vissza a táncosokat. (A műsorról a Színfolk december 17-ei számában olvashatnak kritikát.) (end)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?