Hagyományőrzés, mese

Kilencedik alkalommal rendezte meg a közelmúltban a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya Feleden a gyermekfolklór-fesztivált. A helyszín maradt a régi, de ezúttal mintha a helyiek megújultak volna.

Az ózdi Bolyky Tamás Alapiskola néptánccsoportjaGecse Attila felvételeA fesztiválon először szerepeltek mesemondók, s először vettek részt magyarországi csoportok. Pétervására testvérfaluja Felednek, nyáron már találkozhattunk felnőtt csoportjukkal, amely lakodalmast mutatott be a feledi falunapon. Olyan lakodalmast, amelynek a forgatókönyvét Feleden kapták. Az akkori csoportban már fiatalok is szép számmal szerepeltek, most őket láthattuk Napsugár néven. A másik hagyományőrző csoport Ózdról, a Bolyky Tamás Általános Iskolából érkezett. Láthattunk tőlük üveges táncot, dunántúli eszközöst, domaházi gyerekjátékot és karikázót, valamint somogyi táncokat.

Az idén először kapott meghívást a fesztiválra szlovák csoport. Rimaszombatban a szlovákok a magyarokkal ellentétben még őrzik hagyományaikat, s a Lieskovček csoport hosszú évek óta nemcsak ápolja, hanem terjeszti is a régi gömöri szlovák hagyományokat. Közel félórás műsorukban ízelítőt kaphattunk dalból, fokostáncból, harmonikaszóból. A csoport gyakori résztvevője a környék kulturális rendezvényeinek, de jártak már a szomszédos országokban is. Hazai magyar rendezvényen viszont még nem, így Jarmila Lajgútová csapata némi izgalommal készült a feledi fesztiválra.

Üde színfoltjai lettek a rendezvényneka mesemondók, a szervezők a tavasszal megrendezett Palócország – Meseország legjobbjait hívták meg. Pelle Szilárd, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny győztese A fiatal pár és a kotlós című mesét adta elő, a lenkei Koncz Gabriella A félkegyelmű asszony történetével derítette jókedvre a publikumot. Várady István is az asszonyokról elmélkedett A hamis vak című meséjével, s itt is nagy tapsot kapott a tavasszal még óvodáskorú Varga Gyula, aki A libát hajtó cigány meséjét adta elő. Őket a harkácsi Gál Tímea követte A potrohos bojtár című palóc meséjével.

A szóló népdalénekeseket rimaszécsiek képviselték. Évek óta rendszeres résztvevője a fesztiválnak a rimaszécsi kórus Németh Aladár vezetésével, aki az idén három szólóénekes kislányt hozott magával. Tamás Enikő, Németh Eszter és Molnár Kitty előadásában gömöri népdalokat hallhatott a közönség. A kilencéves Busa Viktor szintetizátoron játszott népszerű cigány dalokat. A Ferenczy István Alapiskola két diákja szintén cigány dalokkal lépett közönség elé. A vele egyidős Illés Margitkát már most a környék Bangó Margitjaként emlegetik, őt Várady Zsolt gitárvirtuóz kísérte.

A csoportok közül kiemelkedett a helyi Boglárka együttes, mely az önkormányzat mellett működik Veréb Gyöngyi vezetésével. Domaházi táncokat adtak elő a Dűvő zenéjére. A geszteteiek Sallai Ágnes vezetésével egy már teljesen kiveszett hagyományt újítottak fel, felidézve az egykori fonók hangulatát. A szakmai felkészültség mellett mindkét csoport a játékosságával tűnt ki. A Ferenczy István Alapiskola most alakult kórusa először állt közönség elé, gyermekdalokat mutattak be. A rimaszécsi alapiskola Újj Beáta vezette csoportja dunántúli és vasi ugrósokat hozott magával. Visszatérő vendég a losonci alapiskola Pitypang csoportja, ezúttal dunántúli játékokat és ugrósokat elevenítettek föl.

Elek Menyhért domaházai néptánckutató és pedagógus értékelése szerint az idei évfolyam kiemelkedett az elmúlt évek szürkeségéből, s a mesék nem szürkítették, hanem színesítettek a mezőnyt. A mesemondókra jellemző pajkosság és játékosság jellemezte a többi csoportot is, akik szinte valamennyien jól megkomponált műsorral jöttek.

Sokan vitatkoztak arról, jót tett-e a rendezvénynek, hogy a megszokott tavaszi időpontról átkerült októberre, de ezt a vitát maga a fesztivál döntötte el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?