Hagyományaink és értékeink megőrzéséről

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Mátyusföldi Muzeológiai Társaság Hagyományok és értékek címmel október 25-én 11.00 órai kezdettel a múzeum épületében, a Žižka utca 18.

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Mátyusföldi Muzeológiai Társaság Hagyományok és értékek címmel október 25-én 11.00 órai kezdettel a múzeum épületében, a Žižka utca 18. szám alatt szemináriumot rendez a szlovákiai magyar tájakon működő tájházak, helytörténeti és néprajzi gyűjtemények kezelőinek. A szeminárium folytatása annak a tavaly megindult folyamatnak, amely célul tűzte ki a nem állami tulajdonban levő műgyűjtemények módszertani gondozását és az e téren szükséges tanácsadást. A szeminárium programjának keretében bemutatásra kerül a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma új állandó kiállítása, amely magában foglalja a szlovákiai magyarok történetének, művészettörténetének és népi kultúrájának legjelentősebb összetevőit. A kiállítás egy-egy részét maguk a rendezők (Lakatos Krisztina, Gaucsik István, Szabó Kinga, Danter Izabella) mutatják be.

A szeminárium második részében a résztvevők részletes információkat kapnak a Magyarországi Tájház Szövetség munkájáról. A szövetséget Szablyár Péter ügyvezető elnök mutatja be. A 2002. november 26-án megalakult egyesület célja a tájházakat működtető jogi és természetes személyek érdekeinek képviselete és összehangolása, a tájházak megőrzésének, szakszerű helyreállításának, működtetésének, fenntartásának, fejlesztésének elősegítése, új tájházak létrehozásának szakmai támogatása, valamint részvétel a tájházakkal és gyűjteményeikkel kapcsolatos tudományos kutatásokban. Az egyesület elősegíti a tájházakat működtető szervezetek és személyek jó szakmai együttműködését, az ehhez szükséges információellátást és biztosítja a szakmai érdekképviseletet, továbbképzéseket, szakmai fórumokat, konferenciákat szervez. Kitűzött célja továbbá a magyarországi tájházak jellemzőit tartalmazó adatbázis létrehozása és rendszeres karbantartása, a tájházak létezésével és tevékenységével kapcsolatos információk folyamatos publikálása (honlap). Az egyesület céljainak megvalósítása érdekében nemzetközi jelleggel működik, jelenleg a határokon túli terület szlovákiai részének bekapcsolása van folyamatban. A Szövetség céljai megvalósítása érdekében regionális szervezeteket hoz létre, amelyeket egy-egy – az adott régióban dolgozó – elnökségi tag képvisel. Évente 4 alkalommal Tájházi Hírlevelet jelentet meg aktuális kérdésekről tájékoztatva. A magyarországi Tájház Szövetség 2003. november 6-7-8-án Országos Tájház Találkozót szervez Noszvajon, ahol rangos szakmai előadásokkal, konzultációkkal, szakmai programokkal várja az érdeklődőket. Dr. Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a tájházak helyzetéről és szerepéről tart előadást a magyarországi szakfelügyeleti munka tükrében. Káldy Mária, ugyanennek az intézménynek az igazgatója országos kitekintést kínál Szemléletváltás a tájházak múzeumi – közművelődési – turisztikai funkcióiban című előadásában. Jósvafői falusétára invitál Szablyár Péter, aki egy tájház köré épített programcsomagot ismertet. Hídvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Rt. igazgatója az észak-magyarországi régió tájházainak szerepét mutatja be az idegenforgalom szolgálatában. Sisa Béla, a KÖH programigazgatója a magyarországi népi építészeti emlékek helyzetéről tart előadást. A faanyag-, valamint vagyon- és tűzvédelmi problémákkal a tájházak üzemeltetésénél Devescovi József és Borbás Péter foglalkoznak. Dr. Kücsán József, a Soproni Múzeum igazgatója a tájházak hiteles berendezésének módját, mint a sikeres működés kulcsát a fertőszéplaki tájházak példáján mutatja be. A találkozó keretében Hegedűsné Majnár Márta kulturális- és turisztikai menedzser a noszvaji Tájházat mutatja be. A program zárónapján, november 8-én a Tájház Szövetség közgyűlésére kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?