Ha komcsi kell, vagy ügynök, megtalálják

dd

Holnaptól látható a hazai mozikban Prikler Mátyás új játékfilmje, a Hatalom, amelyben Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház rendezője is szerepet kapott.

Magas rangú politikusok vadásznak két, közép-európai ország határvidékén. Közülük az egyik, aki fényes karrierre vágyik az unióban, a zsákmányejtés során a halálát okozza egy tizennyolc éves fiúnak. Fiatal nyomozó kapja feladatul e kényes ügy eltussolását. De minél inkább elmerül a részletekben, annál bonyolultabb kérdésekre kell választ találnia. A kérdések pedig egytől egyig a hatalom embereit érintik. Hol rejtőzik az igazság? – töpreng majd a néző. A történtekben vagy a következményekben?

Sem detektívtörténet, sem társadalmi szonda nem akar lenni a film, marad a politikai thriller elemeivel átszőtt dráma szintjén, rámutatva az egyén és a hatalom viszonyára, az igazság színeváltozására. A forgatókönyvet Marek Leščák és Prikler Mátyás írta, operatőre Pálos Gergely. Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház rendezője nem ebben a filmben állt először kamera előtt. Színészi tehetségre már Jan Hřebejk is felfigyelt.

Színházi munkái mellett tévéfilmrendezőként is ismert. A Füst Milán regényéből készült Amine emlékezetében 1998-ban Bubik István és Nagy-Kálózy Eszter is szerepet kapott, a Tolsztoj novellája alapján forgatott Démonban Milan Mikulčík mellett Kerekes Vicáé volt a másik főszerep. Színészként, mások munkájában, hogyan érzi magát?

Különleges helyzetek ezek. Már rendező szakos főiskolásként is játszottam filmben, több mint negyven évvel ezelőtt. Aztán hosszú ideig szinte semmi nem jött, majd 2018-ban a Rédl című cseh sorozatban kaptam jelentősebb szerepet Jan Hřebejktől. Azóta nem is múlik el év, hogy ne hívnának.

Könnyen bújik mások bőrébe, vagy épp ellenkezőleg, megszenvedi a folyamatot?

Ez is érdekes. Rendezőként pontosan tudom, mit várok el a színészeimtől.

Néha elő is játszik nekik.

Ha valaki nem érti, hogy mit kérek tőle, szívesen megmutatom neki, mire gondolok. Színészként azonban máshogy élem meg ezeket a helyzeteket. Mond valamit a rendező, én is gondolok valamit a figuráról, és összerakom a kettőt. Őszintén szólva: a kamera előtt összehasonlíthatatlanul nagyobb stressz munkál bennem, mint rendezőként. Mindig attól tartok, hogy elfelejtem, mit kell válaszolnom a partneremnek. Tréningeznem kellene az emlékezőtehetségemet. Sok időbe telik, míg megtanulom a szöveget. Ha többször felvesszük a jelenetet, mindig a rendező és a vágó dönti el, hogy melyik változat kerül be a filmbe. Abba már nincs beleszólásom.

Prikler Mátyás hogyan talált önre? Castingra hívta?

Régóta ismerjük egymást. Meg sem kérdeztem tőle, hogy látott-e valamilyen filmben, vagy elsőre én jutottam eszébe a figuráról, mert ismer a színházból, és magánemberként is. Nem hívott válogatásra. Bízott bennem. Én meg magamban bíztam, mert nem ő volt az első rendező, aki titkosügynök-szerepre kért fel. Az arcomnak, az alkatomnak köszönhetem, hogy a legtöbben vagy a meggyőződéses kommunistát, vagy a rendőrség megbízható munkatársát látják bennem. Általában imposztorokat, gerinctelen alakokat játszatnak velem. Bizonyára így hatok azokra a rendezőkre, akik megélték a régi rendszert. Pedig én azokban az években is a másik oldalon álltam.

Viszont a negatív figurában több a színészi lehetőség.

Aztán ha jól sikerül az átlényegülés, a nézők képesek azonosítani a szereppel. Most is forgattam egy cseh sorozatban. Abban is komcsi vagyok.

Prikler Mátyással milyen volt a munka?

Több mint két éve forgattuk a filmet. A koronavírus miatt voltak leállások. Mátyás törekedett a jelenetek hitelességére. Nem engedte, hogy túljátsszuk a szerepeinket. Inkább egy látszólagos eltartást kért, hogy a legapróbb gesztus is igaz legyen.

Nem okoz gondot ilyen helyzetben, hogy elnyomja magában a rendezőt? Hogy teljes mértékben azonosuljon a rendező elképzelésével?

Mátyásnál igyekeztem „csak” színész lenni. Nem szóltam bele a munkájába, minden elvárását teljesíteni akartam. Előfordul, hogy szolgálok pár ötlettel a rendezőnek, főleg televíziós munkák során, de Mátyásnál nem éreztem ennek szükségét. Ő minden jelenetet precízen előkészített.

Ön bízza meg a filmben a nyomozót alakító Hajdu Szabolcsot a tragédiát okozó miniszter kényes ügyének eltussolásával. Vele is szót értett?

Szabolcs remek partner. Nagyon tehetséges, intelligens színész. Két nyelven játszik a filmben. Szlovákul is rengeteg szöveget megtanult. Megemelem a kalapomat előtte. Kedves, közvetlen ember.

Rotterdam nemzetközi fesztiválján zajlott a Hatalom európai bemutatója. Bandor Éva, aki a célt tévesztett golyó áldozatának az édesanyját játssza, ott volt a vetítésen. Ő mesélte, micsoda remek alakítást nyújt a filmben.

Én sajnos nem lehettem jelen. A Svätopluk című nagyoperát rendeztem a pozsonyi Nemzeti Színházban, több mint száz szereplővel. Nagy munka volt, de értelmes.

 

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?