A Magyarázat mindenre című magyar-szlovák film díjat nyert a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Magyarázat mindenre

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójának fődíját a Magyarázat mindenre című film nyerte el 2023 szeptemberében. A film egy két részre szakadt ország hangulatát és annak az emberek mindennapi életére gyakorolt hatását tárja a nézők elé. Reisz Gábor, a film rendezője személyesen vette át a díjat a szeptember 9-i gálaesten.

A film világpremierjére a fesztivál Orizzonti versenyszekciójában szeptember 1-én került sor. A tizennyolc versenyfilm közül a nemzetközi zsűri képviselői – Jonas Carpignano olasz rendező, forgatókönyvíró és producer, Kaouther Ben Hania tunéziai rendező és forgatókönyvíró, Kahlil Joseph amerikai rendező, Jean-Paul Salomé francia rendező és forgatókönyvíró, valamint Tricia Tuttle, a brit filmfesztiválok igazgatónője – döntöttek a győztesekről. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2023. augusztus 30. és szeptember 9. között zajlott.

A Magyarázat mindenre című film szlovák társproducere Prikler Mátyás az MPhilms vállalat igazgatója. A film továbbá az Audiovizuális Alap támogatásának köszönhetően készült el és 2024. tavaszán kerül vetítésre a hazai mozikban.

"Büszke vagyok arra, hogy cégünk, az MPhilms és így Szlovákia is társproducere lett ennek a kiváló filmnek. A rendező, Reisz Gábor nagyon kritikusan, mégis empatikusan ábrázolja a két részre szakadt magyar társadalmat. Remélem, hogy Szlovákiában nem jutunk el egy ennyire megosztott társadalomig. Paradox módon a Szlovák Audiovizuális Alap az egyetlen alap, amely támogatta ezt a filmet, mert Magyarországon semmilyen támogatást nem kapott", mondta a film szlovák társproducere, Prikler Mátyás.

A gimnazista Ábel az érettségire próbál tanulni, de épp most ébredt rá, hogy reménytelenül szerelmes legjobb barátnőjébe, Jankába. Janka jó tanuló, viszont ő is reménytelenül szerelmes a nős történelemtanárba, Jakabba, aki nemrég összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei a felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik.

A magyar nemzet megosztottsága évek óta érezhető, nemcsak a parlamentben, hanem a mindennapi emberi kapcsolatokban is az utcán. Az 1848-as szabadságharc évfordulóján Magyarországon szokás a kokárda viselése, amelynek megítélése politikai kérdéssé is vált. A nemzetiségi párt által a pártrendezvényeken és tüntetéseken az elmúlt húsz évben kitűzött kokárdák megváltoztatták ennek a szimbólumnak a jelentését. Míg egykor a magyar függetlenséget és az országhoz való kötődést jelentette, ma, aki viseli, azt a nemzet támogatójának tekintik, aki pedig nem viseli, az ellene van. A helyzet az országban annyira elmérgesedett, hogy már nincs olyan ártatlan baráti vagy családi összejövetel, ami ne fajulna vitává arról, hogy ki melyik oldalon áll, és ennek következtében az emberek egyre kevésbé érdeklődnek egymás véleménye iránt, egyre kevésbé hajlandóak meghallgatni egymást.

"2020-ban a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem elveszítette autonómiáját. Az állam utasításai szerint szervezték át, amivel a professzorok és a hallgatók nem értettek egyet. A fiatalok blokád alá vették az egyetemet, és a rendezvények politikai jelleget öltöttek, holott a hallgatók egyetlen célja az volt, hogy részt vehessenek az autonóm oktatásban. Filmkészítőként és az egyetem egykori hallgatójaként csatlakoztam a harcukhoz, és egy nap, egy tüntetésről hazafelé tartva eszembe jutott, hogy beszélnünk kell a bennünket körülvevő helyzetről, és hogy a művészet minden formája, így a film is, olyan médium kell hogy legyen, amelyen keresztül ezt megtehetjük. Ez inspirálta a Mindenre magyarázat című film alapgondolatát", mondja a film rendezője, Reisz Gábor.

A rendező és egykori professzora, a forgatókönyv társszerzője, Schulze Éva 2021-ben kezdtek el a filmen dolgozni. A forgatókönyvírás során fontos szempont volt a magyar társadalom mindkét oldalán élő emberek szándékainak és elveszettségének megértése és bemutatása, valamint az a meggyőződés, hogy ha nem kommunikálnak egymással, akkor az egyik oldal sem tud fejlődni. A film támogatási kérelmét azonban – sok más sikeres és tehetséges filmes alkotó kérelmével együtt – a Magyar Nemzeti Filmalap elutasította. A filmkészítők végül a magyar producernek, Berkes Júliának, továbbá egy tizenhét fős, főként pályájuk elején álló fiatalokból álló csapatnak, valamint a barátok és a család segítségének köszönhetően alacsony költségvetésből tudták elkészíteni a filmet, amit húsz nap alatt forgattak le. Az utómunka egy részét a szlovák MPhilms vállalat végezte az Audiovizuális Alap támogatásával. A Magyarázat mindenre szlovákiai premierjére 2024 tavaszán kerül sor a Filmtopia vállalat közreműködésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?