Gyűjtők kincse lett a bakelitlemez

ÖSSZEFOGLALÓLodenice. A Prágához közeli kisváros, Lodenice mára a bakelitlemezek európai központjává nőtte ki magát. A nyocvanas évek végétől, a CD-lemezek boltokban való megjelenésétől a bakelitlemezek iránti kereslet fokozatosan csökkent.

ÖSSZEFOGLALÓ

Lodenice. A Prágához közeli kisváros, Lodenice mára a bakelitlemezek európai központjává nőtte ki magát. A nyocvanas évek végétől, a CD-lemezek boltokban való megjelenésétől a bakelitlemezek iránti kereslet fokozatosan csökkent. Ez a folyamat odáig vezetett, hogy a jó öreg présgépeket országszerte likvidálták, és valamennyi lemezkiadó átállt a CD-formátumra.

Néhány lelkes bakelitrajongó azonban megőrzött öt présgépet egy lodenicei garázsban, és elnevezték magukat GZ Mediának. Töretlen lelkesedéssel gyártották a bakelitlemezeket, bár egyre kevesebb megrendelést kaptak. Tíz évvel ezelőtt, a kétezres évek elején azonban szinte egyik napról a másikra vált a GZ Media a retrohullám első számú kelet-európai képviselőjévé. A nagy nyugati kiadók felfedezték az olcsón dolgozó csehországi kis üzemet, és egyre több munkájuk akadt. Nem kisebb sztárok bakelitlemezeit préselik Lodenicében, mint Bob Dylan, David Bowie vagy a U2 zenekar. A GZ Media mára a vlág legnagyobb bakelitlemez-producere lett, olyan megrendelőkkel, mint a Universal Music Group, a Sony Music vagy a Warner Music. „A bakelit egy kiismerhetetlen állatfaj” – vallja Jiří Hašek, a cég kereskedelmi igazgatója, aki szerint nem lehet tudni, meddig tart ez az új keletű nosztalgiahullám, azaz meddig vásárolnak a gyűjtők bakelitlemezeket. Hašek szerint ezek a médiumok lassan versenyre kelhetnek olyan exkluzív és drága fogyasztási cikkekkel, mint a mobiltelefonok vagy a whisky. Meglehet, hogy a sznobok tartják el a céget, tény azonban, hogy az 1948-ban Gramofónové Závody Lodenice néven alapított üzem nyeresége 2009 óta folyamatosan növekszik, és tavaly túllépte az 1,8 milliárd cseh koronát.

Jelenleg a legendás brit The Who zenekar díszdobozos kollekcióját préselik Lodenicében az Entertainment Association nevű brit kereskedelmi hálózat megrendelésére. Szintén ők rendeltek idén áprilisban egy exkluzív, kis példányszámú, gyűjtők számára előrendelhető Beatles-válogatást, természesesen bakeliten. A legfanatikusabb rajongók már hónapokkal a megjelenés előtt előrendelik a díszdobozt. Komoly érdeklődés várható az említett The Who-csomag esetében is.

„Nem vagyok naiv, tudom, hogy a bakelit sosem fog visszatérni a mainstream zenepiacra. Megmarad egyfajta különlegességnek, nehezen hozzáférhető kuriózumnak. És remélem, egyre többen kerülnek általuk nosztalgikus hangulatba” – mondta a cseh cég kereskedelmi igazgatója. (guardian, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?