Győzött a csallóközi karanténkötet

dd

Hazai magyar győztesei is vannak az idei Eurodram drámapályázatnak. Barak László és Vida Gergely Utolsó sanszok című alkotása 69 pályamű közül végzett az első háromban.

Az Eurodram magyar bizottsága által meghirdetett pályázaton magyar nyelven írt kortárs színdarabokkal lehet részt venni, amelyek közül egy bizottság hármat választ ki. Az elmúlt öt évben született műveket vártak, amelyek a tágabb értelemben vett európai közönséget is megszólíthatják. A nyertes alkotásokat a magyar bizottság az Eurodram nemzetközi hálózatán keresztül fordításra és bemutatásra javasolja, továbbá a Stúdió K Színházban felolvasószínházi eseményen kerülnek bemutatásra.

Barak Lászlótól megtudtuk, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve küldte be a Feedback címmel megjelent kötet anyagát, amely a koronavírus-járvány alatt született a Vida Gergellyel folytatott költői levelezés eredményeként 2021-ben. Később Ollé Erik és Gál Tamás online színpadi produkciót csinált belőle Lakatos Róbert zenéjével, A legjobb helyek bennünk vannak címmel. Barak eredetileg az Utolsó sanszok címet preferálta, ezért küldte be az anyagot ezzel a címmel.

Tájainkon meglehetősen szokatlan, hogy ketten dolgozzanak egy köteten, főleg, ha versekről van szó. Barak László és Vida Gergely azonban régi barátok, sok mindenről egyezik a véleményük, és mindketten nyitottak az újdonságokra. Ezért az egymásnak válaszolgatós kötet versei szerves egésszé formálódnak. Az egyik fél felvet egy gondolatot, ábrázol egy helyzetet, szavakba önt egy érzést, másikuk pedig beépíti azt a saját versébe, eljátszik vele, kibontja, színez rajta, vitába száll vele, vagy eszébe jut róla valami más, amihez neki van köze, ami őt foglalkoztatja. Emiatt a kötet anyaga színpadi műként is megállja a helyét – ezt ékesen bizonyította az említett két színész és a zenész-zeneszerző. (Előadásuk több részletben megtekinthető a YouTube-on). 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?