Gyógynövényekkel is kezelhető

Reuma jeligére: „Milyen betegség az, amikor egyik héten a bal térdem fáj, majd ez elmúlik és éppen úgy fáj a másik héten a jobb vállam. Majd eltelik két hét, és újból fáj a térdem, de nem a bal, hanem a jobb. Voltam a körzeti orvosomnál, írt fel gyógyszereket. Eleinte nagyon jól megszüntették a fájdalmaimat, de az utolsó időben sajnos nem segítenek annyira, mint eleinte, sőt a gyomrom is fáj a tablettáktól. Vannak-e olyan gyógynövények, amelyek segíthetnek rajtam?”

Reuma: görög szó, és anynyit jelent, hogy vándorló fájdalom. Ugyanis egyszer itt, máskor ott fáj az ember ízülete, vagy valamelyik izomcsoportja. A szintetikus gyógyszerek közt nagyon sok hatékony készítmény van, ezek eleinte megszüntetik a fájdalmat, de később már nem olyan hatásosak. Egyre erősebb szintetikus készítmények kellenek, de ezek idővel kellemetlen mellékhatásokat idéznek elő, megtizedelik a vörösvérsejteket, gyengítik a máj munkáját: nem arról van szó, hogy nem kellenek ezek a szintetikus gyógyszerek, hanem arról, hogy hosszú távon nem alkalmazhatók.

A keleti népek azt tartják, hogy a reuma a hidegtől van. E célból a gyógyításnál moxázzák a fájós testrészt, azaz gyógynövényekből készült szivarokkal vagy cigarettákkal melegítik, vagy ráteszik és ott égetik. Mi, közép-európai népek inkább meleg gyógyfürdőket, masszázsokat, pakolásokat és belsőleg alkalmazott gyógyteákat itatunk a beteggel, valamint teljes méregtelenítő kúrát alkalmazunk.

Ahhoz, hogy megértsük, mit miért kell tenni, természetgyógyászatilag ismernünk kell a reumatikus gyulladás fokozatait. Tudnunk kell, a gyulladásban lévő szövetekben hogyan lehet visszaállítani a felborult egyensúlyt.

Ahhoz, hogy az ízület vagy izomzat reumatikus gyulladásba jöjjön, több rizikótényező kell. A megfázás, melyben közrejátszik az időjárás, a nedvesség, huzat, szél, kimerülés és az immunrendszer alulműködése. A legyengült szövetekbe, amelyek megfáztak, a vérárammal bejutnak a baktériumok. Bejutnak a sejtjeinkbe és ott elkezdik romboló munkájukat. Mérgező toxinokat bocsátanak ki a sejtnedvbe. Ez a sejtnedv ekkor még folyékony. Következik az átalakulás, amikor a toxinok miatt megkocsonyásodik, gyulladásba jön ez a testrész és elvörösödik (rubor), forró lesz (kolor). Tehát a kezdődő reumánál az ízületi burok forró – ezért ilyenkor nem szabad forró gyógyfürdőt vagy pakolást alkalmazni, mert ezzel még jobban ártanánk. Ilyenkor kell a hideg borogatás, agyagos hideg pakolás. Mit mond a magyar közmondás: „a föld majd kiszívja” – ez nem a temetésre utal, hanem arra, hogy ha erre a forró testrészre hideg agyagos pakolást teszünk, akkor leállítjuk a gyulladást és kiszívódik a forróság, leáll a beteges folyamat. Mivel az emberek nem akkor jönnek kezelésre, amikor forró, hanem akkor, amikor már lezajlott ez a folyamat, ekkor már mást kell tenni. Mivel a sejtnedv bekocsonyásodik, a tömege is megnő – duzzanat keletkezik. A reumás ízület nagyobb lesz, mint az egészséges ízületek. Ha megduzzad, a duzzanat nyomást gyakorol a fájdalmat érzékelő idegrostokra, emiatt a beteg érzékeli a fájdalmat. Mivel fáj a válla vagy a térde, nem meri mozgatni. A következő tünet a gyulladás folyamatában a funkciózavar, vagyis ezt a végtagot nem használja a beteg, mert fél a fájdalomtól.

Mi a gyógyulás lényege?

Az, hogy figyelembe vesszük ezt a folyamatot és visszafordítjuk. Olyan gyógynövényeket adunk tea formájában belsőleg, amelyek kihajtják a gyulladás által keletkezett salakanyagokat a sejtekből. Ha kihajtják, visszaáll az eredeti állapot, vagyis folyékonnyá válik a sejtnedv. De nemcsak, hogy nem lesz merev az ízületi burok vagy az izomcsoport, hanem elasztikusabb lesz. Mivel nem lesz megduzzadva, megszűnik a fájdalom és a beteg hisz abban, hogy a természetes gyógymódok hatékonyak és ezzel tudat alatt fokozza immunrendszere aktivitását, mert pozitívan gondolkodik, növekszik a hite, hogy teljesen meggyógyul.

Az ilyenkor használatos gyógynövények azok, amelyek kovasavat tartalmaznak. Ilyen a mezei zsurló, az apróbojtorján, a csalán, a kenderkefű.

Belsőleg a következő teakeverék hatásos: 100 g csalán, 100 g mezei zsurló, 100 g aranyvesszőfű, 50 g angyalfűgyökér, 50 g petrezselyemgyökér, 20 g citromfű; 1 evőkanálnyi mennyiséget 5 percig kell főzni 3 dl vízben, majd 10 percig állni hagyni, leszűrni és naponta kétszer 3 dl teát (mézzel édesítve) kell étkezés után fogyasztani.

Közben adagolja a Golden Yaccát: az első 10 napban minden másnap, majd ezt követően minden nap reggel éhgyomorra, ehhez kell fogyasztani 2-3 liter folyadékot (ez lehet a már említett tea vagy nem szénsavas ásványvíz). A Golden Yacca fokozza az említett gyógynövények kimosó aktivitását a salakanyagokkal teli szövetekből.

Ezt lehet fokozni külsőleg alkalmazott aromaterápiás víz alatti masszázzsal és utána alkalmazott gyógykrémmasszázzsal, valamint a fájós testrészre helyezett éjjeli pakolással, amely kiszívja a duzzanatot és a fájdalmat. A kádba jó meleg vizet kell engedni, 5 csepp borókaolajat, 3 csepp kakukkfűolajat és 2 csepp citromfűolajat csepegtetni, és a beteg ízületet a meleg aromás vízben 15 percig körkörös mozgással az egész tenyérrel masszírozni. A törölközés után bújjon előmelegített ágyba, és a paplan alatt masszírozza be a fájdalomcsillapító hatású krémet az ujjbegyével. Ez a masszázs kb. 20 percig tartson, mialatt folyton újabb és újabb krémet tesz a fájós testrészre, hogy minél több hatóanyag szívódjon be a reumás ízületbe. Éjjelre a fekete nadálytő-krémes pakolás ajánlott ún. szuszpenziós krémmel, amelyben benne van a gyökér őrlete is. Ez éjjel kiszívja a duzzanatot és a fájdalmat.

Ha párhuzamosan a belső kezeléssel alkalmazzák a külső kezelést, a beteg meggyógyul. Persze hinnie is kell a gyógyulásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?