Gyász az ünnepek alatt

ÖSSZEÁLLÍTÁSJoe Cocker(1944. 5. 20. – 2014. 12. 22.)Halálhíre nemcsak a zenerajongókat sokkolta, hiszen Joe Cockert – egy-két világslágere révén – mindenki ismerte. A hírt Barrie Marshall, a legenda menedzsere jelentette be.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Joe Cocker

(1944. 5. 20. – 2014. 12. 22.)

Halálhíre nemcsak a zenerajongókat sokkolta, hiszen Joe Cockert – egy-két világslágere révén – mindenki ismerte. A hírt Barrie Marshall, a legenda menedzsere jelentette be. „Cocker olyannyira páratlan volt, hogy lehetetlen kitölteni azt az űrt, amelyet szívünkben hagyott” – nyilatkozta.

Joe Cocker a feleségével egy világtól elzárt ranchon élt Colorado államban. Az angliai Sheffieldben született zenész első, kisebb sikereit a Vance Arnold and the Avengers nevű zenekarával érte el. A nagy áttörésre 1968-ig kellett várnia, a The Beatles With a Little Help from My Friends című dalának átdolgozásával vált széles körben ismertté. Egy évvel később Woodstockban már ő volt az egyik sztárfellépő. Az egyedülálló hangja mellett az utánozhatatlan léggitározásával hódított. Jellegzetes karmozdulatai védjegyévé váltak. A hetvenes években megtorpant a karrierje, az alkohol és a kábítószer rabja volt, évekbe telt, mire megszabadult a függőségeitől. 1978-ban ismerte meg Pam Bakert, akit később feleségül vett. „Pam segített talpra állni. Meggyőzött róla, hogy az emberek még mindig szívesen hallanának énekelni” – mondta egy interjúban.

A tüdőrákban elhunyt Joe Cocker új nagylemezen dolgozott (minden bizonnyal meg is jelenik), és turnét is tervezett 2015 első felében. Több világhírű zenész is részvétet nyilvánított. „Joe Cocker minden idők egyik legjobb rockénekese volt. Nyugodj békében, barátom!” – írta Bryan Adams a Twitteren. „Nagyszerű fickó volt, aki sokat adott a világnak, és aki mindnyájunknak hiányozni fog” – olvasható Paul McCartney közleményében.

Udo Jürgens

(1934. 9. 30. – 2014. 12. 21.)

Az ausztriai Klagenfurtban született zenész a német nyelvterület egyik vezető előadója volt. Séta közben állt meg a szíve, és az azonnali újjáélesztés ellenére sem tudták megmenteni az életét. A kórházban halt meg. A nagy áttörést az Eurovíziós Dalfesztiválon érte el: 1964-ben Koppenhágában hatodik lett a Warum nur, warum? című szerzeménnyel, 1965-ben Nápolyban a negyedik helyen végzett a Sag ihr, ich lass sie grüßen cíművel, 1966-ban Luxemburgban pedig megnyerte azt a Merci, Chérie című felvétellel. Pályafutása során több mint ezer zeneszámot komponált, és közel százmillió nagylemezt adott el. 1977 óta Zürichben élt, 2007-ben az osztrák mellé felvette a svájci állampolgárságot is. Rajongói fürdőköpenyben vonultak az utcára szeptember 30-án Bécsben, így ünnepelték a zenész nyolcvanadik születésnapját. Az ötletet az adta, hogy Udo Jürgens egyik hamburgi koncertjén a ráadásdalokat már fürdőköpenyben énekelte. (puha)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?