Gus Van Sant állva köszöntötte magyar kollégáját

Cannes. Megosztotta a közönséget a világpremieren Tarr Béla szerda este a 60. Cannes-i Filmfesztiválon: a nézők egy része kivonult a teremből a film első felében, a többiek viszont lelkesen ünnepelték az alkotókat a vetítés végén.

Cannes. Megosztotta a közönséget a világpremieren Tarr Béla szerda este a 60. Cannes-i Filmfesztiválon: a nézők egy része kivonult a teremből a film első felében, a többiek viszont lelkesen ünnepelték az alkotókat a vetítés végén. Magyar film 19 év után először versenyez az Arany Pálmáért a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjának 22 meghívott alkotása között. Tarr Béla magyar–francia–német koprodukcióban készült legújabb filmjének díszbemutatója előtt az alkotók és a főszereplők egymás vállát átkarolva díszőrség sorfala között vonultak fel a Fesztiválpalota vörös szőnyegén, kamerák és közel száz fotós kereszttüzében.

A lépcső tetején Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója köszöntötte a nemzetközi stábot. A ceremóniamester külön bemutatta a versenybe először meghívott Tarr Bélát és az angol Tilda Swintont, aki 2005-ben Jim Jarmusch Hervadó virágok című versenyfilmjében játszott, 2004-ben pedig a zsűri tagja volt.

Az este 10 órakor tartott vetítésről fél óra elteltével több százan távoztak a 2400 fős Lumiere-teremből, ám azok a vendégek, akik végignézték a fekete-fehér filmet, a záró főcím indulásakor hosszú perceken át állva ünnepelték a magyar film alkotóit, akik szintén állva köszöntötték a közönséget. Köztük Gus Van Sant, akinek Paranoid Park című filmje szintén az Arany Pálmáért versenyez. Az amerikai filmrendező korábban többször hangoztatta, hogy Tarr Bélát tekinti egyik példaképének. A két filmrendező átölelte egymást, majd A londoni férfi alkotói újból díszsorfal között hagyták el a vetítés helyszínét.

A londoni férfit, amely Georges Simenon bűnügyi regényéből Krasznahorkai László forgatókönyve alapján Magyarországon és a franciaországi Korzika szigetén készült – magyar nyelven, francia és angol felirattal láthatta a cannes-i közönség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?