Gregor Samsa, az értékmentő

JUHÁSZ KATALINA kilencvenes évek elejének alternatívjai, azaz a mai negyvenesek nyilván élénken emlékeznek még a Jutott Neki zenekarra, amelyet Prágában tanuló szlovákiai magyar egyetemisták hoztak létre.

JUHÁSZ KATALIN

A kilencvenes évek elejének alternatívjai, azaz a mai negyvenesek nyilván élénken emlékeznek még a Jutott Neki zenekarra, amelyet Prágában tanuló szlovákiai magyar egyetemisták hoztak létre. Ez a műfajilag besorolhatatlan csapat valahol az underground rockzene, a punk és a zenebohóckodás határvidékén tevékenykedett. És talán nem túlzás azt állítani, hogy ők voltak az alterhullám első és utolsó jelentősebb zenekara tájainkon.

A csapat basszusgitárosa, Gál Attila két másik Prágában letelepedett hobbizenésszel, Lévay Kornél gitárossal és Bodák János dobossal közösen űzi tovább az ipart, részben a Jutott Neki emlékét is ápolva. A triónak Franz Kafka Átváltozás című híres elbeszélésének bogárrá változott főhőse után a Gregor Samsa nevet adták. Kafka városában ez helyes döntésnek tűnik, ráadásul a név mögött egy kis filozófiát, azonosulási pontokat is könnyen találhat a hallgató. A gregor Samsa kilenc éve létezik, ehhez képest ez még csak a második lemez, szóval igazán nem kapkodják el a fiúk.

A Lassú fény/Pomalé světlo kétnyelvű album, a számok fele magyarul, másik fele csehül szerepel rajta. A magyar szövegek átlagon felüliek, a cseh szövegek épkézlábak és korrektek, a zenekar legbátrabb húzása pedig kétségkívül a Szózat első két versszakának „csehesítése”, ami akár szimbolikus tettnek is tekinthető.

A Gregor Samsa zenéjét semmiképp sem lehet elintézni a saját maguk által kreált „funk-punk” műfaji megjelöléssel. A funkosan lüktető basszusalapok a hangszeres szólók alatt szinte dzsesszes gellert kapnak, a gitáros is jóval képzettebb egy átlagos punkzenekar tagjánál, a dobos pedig nemcsak szépen asszisztál mindehhez, hanem gyakran tovább is fejleszt egy-egy motívumot.

A zenekar, de leginkább Gál Attila basszusgitáros-énekes nagy példaképe a Primus, ez a különleges, furcsa, egyedi hangzású amerikai kultuszbanda, élén a virtuóz és kellően lökött basszusgitárossal, Les Claypoollal. (Ha máshonnét nem, a South Park főcímdalából mindenki ismerheti őket). Ezért a kreatív rajongásért külön tisztelet illeti a prágai triót.

Az instrumentális részeknél a miskolci Másfélre emlékeztetnek, legalábbis hozzáállásban és az analizáló hajlam terén, mivel egy-egy témát többször ismételnek, variálnak egy dalon belül. A váratlan ritmusváltások és a zenei humor itt-ott a a cseh Wohnout zenekar attitűdjét, a bájos lazaság és az egyszerre elgondkodtató és szórakoztató szövegvilág pedig a Jutott Nekit idézi. (A lemezen szereplő Agykullancsok eredetileg egy Jutott Neki-szám, ezúttal játékosabb dallammal és korszerűbb, levegősebb hangszereléssel hallhatjuk).

Úgy tűnik, a prágai magyaroknak sikerült összegyúrniuk és átmenteniük a kilencvenes évek magyar és cseh alternatív rockzenéjének használható elemeit a huszonegyedik századba. Méghozá úgy, hogy a lemezen egyszerre van jelen a hagyománytisztelet és az újító szándék. Jól átgondolt és precízen kivitelezett zenéről van szó, amely egyáltaán nem „divatos”, valahogy mégis megragad az ember fülében.

A lemez egy független kiadónál jelent meg, ott lehet megrendelni, de az internetnek hála az egész világon ingyen meghallgatható. (http://poli5.bandcamp.com/album/pomal-sv-tlo

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?