Gondolatok Szlovákia őstörténetéről

Bár a történelemhamisítás – avagy „kreálás” – világszerte reneszánszát éli, a szlovákok olykor képesek magasan felülmúlni az európai átlagot – sőt önmagukat is.

Bár a történelemhamisítás – avagy „kreálás” – világszerte reneszánszát éli, a szlovákok olykor képesek magasan felülmúlni az európai átlagot – sőt önmagukat is. A Mamutok Szlovákiában (Mamuti na Slovensku) vagy a Szlovákia őstörténete (Najstaršie dejiny Slovenska) jellegű kiállításokat hirdető óriásplakátok láttán az ember szinte önkéntelenül utánaszámol, hogy az ország története alig másfél évtizedre (az egységes nyelv megalkotására irányuló kísérleteket tekintve pedig nem egész két évszázadra) nyúlik vissza. Ahhoz persze szemernyi kétség nem fér, hogy mamutok taposta föld ez, s az első emberős is megvetette itt a lábát úgy félmillió évvel ezelőtt – de az ilyen kiállításcímeket általában elöl-hátul akadémiai titulussal rendelkező egyének találják ki, s az ilyen szakemberektől többet vár a múzeumlátogató…

A Szlovák Nemzeti Múzeum Žižka utca 16. szám alatt található új kiállítótermében berendezett őstörténeti tárlat másfélszáz év kutatási eredményeinek a javát foglalja össze – mégpedig áttekinthető, komplex módon. A félresikeredett címmel ellentétben nem a szlávság meghatározó szerepének bizonygatása kerül előtérbe, ami – tekintve például a dévényi várban kiállított leletanyag „egyhangúságát” – már üde kivételnek számít… A leletanyag válogatása, előkészítése közel két évet vett igénybe, s a vitrinekben csak elvétve találunk másolatokat. Nem csupán az egykori kézművesek, fegyverkovácsok, bognárok kézügyességéről kapunk képet, hanem a letűnt korszakok társadalmi berendezkedéséről, erőviszonyairól is. A tárlat kilenc időszakot ölel fel – a késői kőkorszaktól a bronzkori és halstatti kultúrán, a kelták, rómaiak, avarok, szlávok és magyarok térhódításán keresztül a mohácsi vészig. A közel négyszáz négyzetméternyi kiállító-terület számos különlegességet tartogat – teljes bronzkori sírt vagy olyan tárgyakat, melyek cserekereskedelem útján kerültek a mai Szlovákia területére. Az iparművészet kedvelői betekintést nyerhetnek a középkori kályhás mesterségbe, melyet a Garam-mentén mesterfokon műveltek.

A kiállítóterem közepén található őskori kunyhó moziként is funkcionál – itt tekintheti meg a látogató az ásatások helyszínein, illetve a rekonstrukciós munkák során készült filmdokumentumokat, illetve azt a háromdimenziós animációt, mely a legfontosabb hazai történeti lelőhelyeket mutatja be. A tárlatról a múzeum sajnálatos módon csak egy rövid információs anyagot adott ki, könyvre – anyagi okokból – nem futotta.

A tárlat február 22. megnyitóján Peter Maráky, a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta: nemcsak a szlovák archeológia történetének legnagyobb és legátfogóbb prezentációjáról van szó, hanem a történelmi tanulságról is; a leletanyag segítségünkre lehet abban, hogy kiegészítsük, módosítsuk a múltról alkotott képet.

A tárlat feltehetőleg két évig lesz megtekinthető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?