Gombaszög 90: kultúra a javából

A múlt pénteken napvilágot látott jubileumi Gombaszögi Nyári Tábor himnusza már sejteti: a július 16-án induló, 90 éves Gombaszög az elmúlt évekhez képest is magasra tette a lécet, és ismételten kiemelkedő programot kínál.A rendezvény egy hete alatt a közéleti beszélgetések és a koncertek mellett sz

A múlt pénteken napvilágot látott jubileumi Gombaszögi Nyári Tábor himnusza már sejteti: a július 16-án induló, 90 éves Gombaszög az elmúlt évekhez képest is magasra tette a lécet, és ismételten kiemelkedő programot kínál.

A rendezvény egy hete alatt a közéleti beszélgetések és a koncertek mellett színházi és irodalmi előadásokon is részt vehetnek a táborozók.

Az idei tábor egyik leginkább várt újdonsága a Folkszöglet, amely a budapesti Hagyományok Háza Hálózat határon túli támogatásának köszönhetően valósul meg. A népi kultúrát egész héten a központba helyező sarok bemutatja a környező etnikumok zenéjét és táncait, majd az esti táncházakban különböző néptáncegyüttesek tagjai tanítják is azokat a táborozóknak. Július 17-én a Folkszöglet vendége lesz a neves népzenész és gyűjtő, Agócs Gergely, aki Mesekocsma felnőtteknek című előadásában szemezget gyűjtéseiből, este pedig zenekarával, a Fonóval hívja táncba a táborozókat. A hét további részében fellép még a Varjos, Nagy Csomor András és zenekara, a Preßburger Klezmer Band és a Parno Graszt is – a teljesség igénye nélkül.

A PajtaSzínházban idén is különleges előadásokat nézhetnek meg a résztvevők. A világot jelentő deszkákra a kassai Thália Színház társulata A császár új ruhája című darabját hozza el, az Azonos esőben való létezés című monodrámával fellép Jakubecz László, a Csíki Játékszín pedig az Isteni színjáték avagy. című metafizikai ihletésű darabját mutatja be Gombaszögön.

A tábor irodalmi sátrában, a B-612-es kisbolygón a táborozók olyan szerzőkkel találkozhatnak, mint Csider István Zoltán és Pion István, akikkel Laboda Róbert beszélget. A felvidéki irodalmi kerekasztalnál Mucha Dorka vezetésével Mizser Attila, Szászi Zoltán, Laboda Róbert és Czinki Ferenc tárgyalja a hazai irodalmi életet, szombaton pedig Peer Krisztián látogat el a táborba.

Ahogy azt Gombaszögön már megszokhatták, a zenei kínálat ezúttal is igyekszik kiszolgálni minden táborozó zenei ízlését. A vasárnapig tartó rendezvény öt zenei színpadán fellép többek között a Kowalsky meg a Vega, a Punnany Massif, Szabó Balázs Bandája, Lovasi András és a Hiperkarma. Mindezek mellett a Korona sátorban egész héten a komolyzenében kalandozhatnak a táborozók, az alternatív zenei színpad, azaz a Szoba nevet viselő chill sátor pedig a tábor sűrűjétől elszakadni vágyókat várja.

A jubiláló Gombaszög táborhimnusza múlt pénteken debütált, hogy a legnagyobb hazai magyar szabadegyetemen és fesztiválon már mindenki fülében „otthonosan” csengjen. Az Otthonos címet viselő gombahimnusz szövegét Dékány Nikolett írta, amelyre Szabó GILA Ádám szerzett zenét. A dal olyan hazai magyar zenészek közreműködésével készült, mint Bokor Réka (Jóvilágvan), Salgó Viktória (NDK), az operaénekes Kristóf Réka, Vadkerti Imre (Kormorán) és az Andrássy Dénes Férfikar, hogy csak néhányukat említsük. A dalhoz készült videóklipet Laczkó Sándor rendezte, és a gombaszögi tábor helyszínén forgatták.

A 90. születésnapját ünneplő tábor szervezői egy nem mindennapi partivonatot biztosítanak a leendő táborozóknak, hogy akadálymentesen juthassanak el a táborba. A vonat nyugatról Gömör szíve felé haladva az összes nagyobb szlovákiai magyar települést érinti. A partivonatra a jegyeket a rendezvény honlapján, a www.gombaszog.sk/jegyek oldalon lehet váltani, ahol még a kedvezményes hetijegy is elérhető.

A partivonat mellett egy új sátorozóhellyel, a családbarát Bebek-kempinggel is újítottak a szervezők, amelyet az idén feltárt pálos monostor területén alakítottak ki.

További információt a rendezvény Facebook-oldalán vagy a www. gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők. A gombaszögi pálos monostor saját Facebook-oldalán a feltárás eredményei láthatóak. (gnyt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?