Gerry

Két srác hosszan, szótlanul autózik a kihalt országúton, majd egyszer csak leparkolnak és elindulnak a sivatagba vezető ösvényen. Párszáz méter után egyikük megkérdezi: erre kell menni? Mindegy, minden út úgyis oda vezet – hangzik a válasz.

Két srác hosszan, szótlanul autózik a kihalt országúton, majd egyszer csak leparkolnak és elindulnak a sivatagba vezető ösvényen. Párszáz méter után egyikük megkérdezi: erre kell menni? Mindegy, minden út úgyis oda vezet – hangzik a válasz. Egyre beljebb jutva a kiszikkadt sivatagban, néhány tétova oldalpillantás után mindig magabiztosan választják az „utat” ott, ahol semmi sem jelez irányt – és nemsokára a nézőn kívül számukra is teljesen egyértelmű lesz, hogy elvesztek...

Gus Van Sant mindig is szerette a meglepetéseket, egymást váltó projektjeivel egyszerre volt független filmes fenegyerek és Hollywood ünnepelt sztárja; a Gerry, ez a minimáleszközökkel elkészített sivatagi dráma is kellőképpen megosztja majd az embereket. Ki ez a két fiú, miért jöttek a sivatagba – az alapkérdések megválaszolatlanok a filmben, csak annyit tudunk, hogy mindkét srácot Gerrynek hívják, ám a gerry egyben ige is a számukra, így például el lehet gerryzni az utat vagy a találkozópontot...

Két átlagosnak gondolt fiút követünk a sivatagban másfél órán keresztül, hőseink, ha beszélnek is egymással, jobbára fura és banális témákat érintenek (egy számítógépes játék, egy tévéshow), kalandjaik ezáltal fanyarul ironikus, már-már abszurd hangulatot kapnak. Matt Damon és Casey Affleck, akik Van Sant mellett a forgatókönyvet is jegyzik, finoman és sallangmentesen játszanak, arcukról alig olvasható le bármi is. Elvannak, haladnak előre, talán körbe-körbe; céljuk sosem lesz egyértelmű. A Gerry a bizonytalanság és az elbizonytalanítás filmje, sokak szerint egzisztencialista, abszurd drámákkal rokon, mások (köztük a rendező is) Tarr Béla stílusával hozzák kapcsolatba az elbeszélés ritmusát megadó hosszú beállítások miatt. Ennyire nagyszabású értelmezésekbe és párhuzamokba azonban nem kell bocsátkoznunk. A film érdekessége a magyarázatok szinte teljes hiánya, így aztán éppúgy nézhetjük a barátságról, a közönyös természetről, vagy éppen az értelmetlen világba belevetett emberről szóló példázatnak, mint egyszerű, a modorosságig minimalista eszközökkel dolgozó blöffnek. Hogy az ürességről szól, vagy egyszerűen csak üres? Tessék megnézni, hogy aztán mindenki letegye a voksát! (est)

Gerry (Gerry), színes, amerikai film, 103 perc, Rendezte: Gus Van Sant, Szereplők: Matt Damon, Casey Affleck

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?