Gál Tamás is Deszka-esélyes

Pozsony |

<p>Huszadik alkalommal adják át a szlovákiai színházi élet legjelentősebb szakmai elismeréseit, a Deszka díjakat. Az esélyesek között először van magyar jelölt: Gál Tamás a kassai Thália Szín-ház előadásában, Kerékgyártó István Rükverc című drámájában nyújtott emlékezetes alakítást Vidra Zsolt szerepében &ndash; nem mellesleg a Deszkákról döntő kritikusok szerint is.</p>

A Rükverc szokatlanul élénk visszhangot keltett szlovák szakmai berkekben: Czajlik József rendezését júniusban meghívták a nagy presztízsű turócszentmártoni Érintések és kapcsolatok színházi fesztiválra, hamarosan pedig a Színházi Nyitrán láthatja a közönség. A nyitrai szemlén korábban sosem szerepelt még szlovákiai magyar teátrum produkciója. „A szlovák szakma szereti a szlovákiai magyar színészeket, sok lehetőséget biztosít a számunkra. Azt is mondhatnám, Magyarországon nehezebb sikert elérni, mint a szlovák színházi életben, még akkor is, ha bizonyos szinten hendikep a nyelv – jegyezte meg Gál Tamás a jelöléssel kapcsolatban. – Azt tapasztalom, a szlovák szakma egyfajta traumaként éli meg, hogy létezik egy színházi közeg, amelyet ugyan napi szinten nem tart számon, de évente egyszer-kétszer szembesül a ténnyel, hogy milyen igényes munka folyik itt. Persze ehhez az is hozzá tartozik, hogy a fesztiválokra a legjobb, művészileg számottevő előadásainkat visszük el, ezeket látják a szlovák kritikusok és a szlovák kollégák. A Rükvercben például remek szlovákiai magyar színészeket hívott össze Czajlik József, 4 hónapig próbáltunk, elmerültünk a témában, aminek meglett az eredménye. Turócszentmártonban az egyik kritikus úgy fogalmazott: a fesztivál legjobb produkciójának tartja az előadásunkat; ha fociról beszélnénk, olyan lenne, mintha a Barcelona játszott volna.” Gál Tamás, aki kőszínházi munkái mellett saját formációjával, a Csavar Színházzal is szép sikereket ér el, a Deszka-jelöléssel kapcsolatban megjegyezte, összetettek az érzései: „Egyrészt természetesen örülök, de a díj – minden díj – elhiteti az emberrel, hogy valamit elért, pedig ebben a szakmában mindig újra kell kezdeni. A legfontosabb mozzanatnak azt tartom, hogy a díj történetében először magyar esélyes is van a jelöltek között, ezzel a gesztussal pedig a szlovák szakma nemcsak mondva, hanem ténylegesen is elismeri a szlovákiai magyar professzionális színjátszás létét és színvonalát.”Gál Tamás egyébként Jakub Rybárikkal (A hűtlen gazdasszony, Andrej Bagar Színház) és Robert Rothtal (II. Mojmír, avagy a birodalom alkonya, Szlovák Nemzeti Színház) van versenyben a 2014/ 2015-ös évad legjobb férfi alakításáért járó díjért. Fordulat a Deszkák történetében, hogy 19 év után az ünnepélyes díjátadó gála elhagyja a Színházi Nyitra fesztivált, és Pozsonyba, a Szlovák Nemzeti Színházba költözik. Az elismeréseket szeptember 20-án adják át. A Rükvercet nem csak Kassa és a fesztiválok közönsége láthatja. A Thália Színház nyugati turnéval kezdi a 2015/2016-os évadot, Vidra Zsolt „fordított” életútja a haláltól a megszületésig szeptember 8-án (kedd) Pozsonyban, majd a következő napokban Komáromban, Dunaszerdahelyen és Zselízen kerül színpadra.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?