Frankenstein a csejtei romokon

Hollywood Pozsonyba is betette a lábát. Csak nem annyira, mint Budapestre vagy Prágába. Egyelőre. A szlovák főváros filmstúdióiban ugyanis egyre nagyobb tempóban dolgoznak azon, hogy a külföldi, elsősorban amerikai forgatócsoportok semmiben sem szenvedjenek hiányt, s jó hírét vigyék a világba a Koliba szakembereinek és felszereltségének.

Frankenstein monstrumát Luke Goss alakítjaPrágával azonban nem könnyű felvenni a versenyt. Pozsony óvárosában sokkal kevesebb a kosztümös történelmi vagy kalandfilmhez használható utca, tér, udvarház, mint a Moldva jobb vagy bal partján. „Külsőben” Budapest is sokkal többet kínál. Más kérdés, hogy mennyiért. Pozsony pedig most épp arra igyekszik építeni, hogy jóval olcsóbban adja magát, mint bármelyik jelentős forgatási helyszín Közép-Európában. Itt az árak még mindig sokkal alacsonyabbak, mint bárhol másutt, a környező országokban. Ráadásul közel van Bécs, s a Pozsonyban felvett belvárosi epizódokat könnyű kiegészíteni egy-egy rövidebb császárvárosi képsorral.

A ’89-es rendszerváltás óta már nem is meglepő, ha a Mihály-kapu közelében vagy a Szent Márton-dóm falai alatt amerikai filmesek tanyáznak. Hat-hét évvel ezelőtt itt készültek az Adrenalin felvételei Christopher Lambert főszereplésével, majd A békéltető (The Peacemaker) két sztárja, George Clooney és Nicole Kidman koptatták az Operaház előtti tér köveit. Koptatták, mert a történetbeli lövöldözések miatt mindketten napokig rohangáltak fel s alá az amerikai nagykövetség és a színház épülete között. A Koliba stúdióiban és Szlovákia különböző mesés helyszínein született a Sárkányszív című film is, Dennis Quaid főszereplésével. A sárkányölő Quaid a csejtei vár romjainál vágott neki a rémisztő kalandnak, Einon, a gonosz király a Szepesség egyik legszebb kastélyában rendezte be főhadiszállását.

A pozsonyi helyszíneken kívül ugyanis a szlovákiai várak, kastélyok, festői tájak, elsősorban a Kárpátok és a Tátra hegyormaira, völgyeire vevők a külföldi rendezők. Ezekért ugyan „arannyal” fizetnek, de közel sem annyit, mint amenynyit a Loire mentén kérnének tőlük. A vérszomjas Báthory Erzsébetről elhíresült Csejte nemrég piti összeget kapott azért, hogy várát, illetve annak romjait pár napra egy amerikai forgatócsoport rendelkezésére bocsátotta.

Két évvel ezelőtt a pozsonyi kikötő régi épülete második világháborús helyszínné változott. Donald Sutherland, Jon Voight és James Woods főszereplésével itt készült a Lázadás című amerikai film, amely a varsói gettóba zárt lengyel zsidók történetét mutatta be több ezer statiszta közreműködésével. Ez már igazán „nagy fogás” volt a Koliba számára, hiszen a stáb hetven napot töltött a Duna partján felépített fabarakkok között.

A 2001-es New York-i tragédia óta azonban tavaly nyáron dolgozott először amerikai forgatócsoport Szlovákiában. A kétéves kihagyásnak egyetlen oka volt. Pozsony nem rendelkezik olyan repülőtérrel, amelyet baj esetén azonnal igénybe vehetnének az amerikaiak. A főváros egyetlen repülőtere az utazó nagyközönségé. ĺgy aztán mindkét félnek ki kellett várnia, hogy a drámai események után úgy-ahogy megnyugodjon a világ, és Hollywood ismét kitehesse a lábát Amerikából. Prága ezen a téren is előnyösebb helyzetet élvez: bármikor szabad utat tud biztosítani az amerikai gépeknek. Pozsony azonban így sem adja fel. Küzd a tengerentúli forgatócsoportok kegyeiért. És nemcsak ígér – teljesít is. Természetesen erősen meghatározott keretek (korlátok?) között. Az elmúlt évben a Koliba két műterme is a Frankenstein stábját szolgálta. Az egyikben egy jéghegyek közt sodródó hatalmas hajó áll, a másikban pedig Frankenstein laboratóriuma. A történet alapját Mary Shelley 1815-ben megjelent regénye adja, amely Roger LaPage, a film co-producere szerint: „Nem egy elveszett, képregénybe illő figuráról, hanem egy igazi hús-vér emberről szól, aki nem vágyik másra, csak szeretetre. Elfuserált arca miatt azonban mindenki félrelöki, elutasítja vagy átnéz rajta. A mi filmünk toleranciára, a másság elfogadására, megértésre biztatja majd a nézőket.”

Jim Wilberger, a Frankenstein producere meggyőződéssel állítja:

„Mary Shelley művét többször is filmre vitték már, teljes mértékben azonban még egyetlen rendező sem volt hű a regényhez. Főleg, ami a monstrum külsejét illeti. Ez ideig ugyanis minden alkotásban szörnyként jelenik meg, annak ellenére, hogy az írónő szerint ez a férfi nem volt monstrum, csak éppen jóképű sem.”

A legújabb Frankenstein-film rendezője, Kevin Connor nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Geraldine Chaplinnel forgatott Teréz anya, a Diana és az Elizabeth Taylor története. Bár horrort is többször rendezett, a hollywoodi skatulya szerint „női filmek” specialistája. Ez az alkotása, tervei szerint, gótikus-tragikus románc lesz, amelyben Viktor Frankensteinnek és az általa létrehozott monstrumnak is meglesz a maga lelki mélysége. A film főszerepét, Dr. Frankenstein szüleményét (Donald Sutherland, William Hurt és Julie Delphy társaságában!) a harmincöt éves Luke Goss, a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb együttese, a Bros egykori énekese alakítja, aki színészként folytatja pályáját. Szilikonból készített maszkját négyórás sminkkel illesztik az arcára, hogy a hatás tökéletes legyen.

A pozsonyi filmstúdiók tehát újabb és újabb amerikai produkciókat látnak vendégül. A Koliba földig hajol Hollywood előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?