Franciából a legjobbat

A Frankofón hónap részeként idén is megrendezik Pozsonyban és több vidéki városban a Creme de la Creme elnevezésű filmszemlét, amely a kortárs francia filmtermés legjavából válogat.A Film Europe a pozsonyi Francia Intézettel együtt ötödik alkalommal rendezi meg a Creme de la Creme filmszemlét, amely

A Frankofón hónap részeként idén is megrendezik Pozsonyban és több vidéki városban a Creme de la Creme elnevezésű filmszemlét, amely a kortárs francia filmtermés legjavából válogat.

A Film Europe a pozsonyi Francia Intézettel együtt ötödik alkalommal rendezi meg a Creme de la Creme filmszemlét, amelynek a programját minden alkalommal igyekeznek úgy összeállítani, hogy tükrözze a kortárs francia filmtermés témabeli és műfaji sokszínűségét, s az évi termésből a legjobbat mutassa be Szlovákiában. A Creme de la Creme népszerűsége évről évre növekszik; tavaly hétezren váltottak jegyet a szemle filmjeire. Idén 24 mozgókép szerepel a kínálatban, melyeket a fővárosban a Film Europe, a Lumiere, a Cinemax Bory és a Mladosť moziban láthat a közönség.

A szemlét Eric Barbier A hajnal ígérete című alkotásával nyitják meg, melyet négy kategóriában jelöltek Cézar-díjra. A hajnal ígérete Romain Gary litvániai zsidó származású francia regényíró, második világháborús pilóta életét dolgozza fel. A gyerek Romaint azután, hogy apja elhagyta a családot, édesanyja, Mina Owczinska nevelte. Tizennégy éves volt, amikor Nizzába költöztek. Barbier az életrajzi drámában a nizzai éveket domborítja ki Romain Gary (Pierre Niney) és édesanyja (Charlotte Gainsbourg) kapcsolatára fókuszálva.

Idén erős az életrajzi alkotások jelenléte a francia szemlén. A Créme Art szekcióba három kiemelkedő képzőművész portréját sorolták be. Edouard Deluc tavaly forgatott Gauguin – Tahiti utazás című drámáját Vincent Cassellel a címszerepben.

A Rodin – Az alkotó Jacques Doillon rendezői műhelyében született. Doillon az egyetemes szobrászat kiemelkedő alakja halálának 100. évfordulója alkalmából készítette el ezt a nagy ívű filmtablót, amelyből nemcsak Rodin életét, vívódásait és alkotói módszereit ismerhetjük meg, hanem a kor művészeti kontextusát is.

Gilles Bourdos rendező Renoir-ról festett portréja a művész utolsó éveit mutatja be, amikor a mester megismerkedett Catherine Hesslinggel, aki később a fia, a rendező Jean felesége és sztárja lett.

Ebbe a sorba kívánkozik, bár nem életrajzot elevenít fel a Lumiere! című dokumentumfilm, mely utazás a filmművészet megteremtőinek univerzumába. A Lumiere fivérek által forgatott felvételek fennmaradt képkockáit Thierry Frémaux állította össze egyetlen filmalkotássá.

A szemle fő szekciója a Créme premierek – ebben 12 olyan film szerepel, amelyet először láthat a hazai közönség. Indítsuk a sort az Egy burka, egy nadrág című, fergeteges szórakozást ígérő vígjátékkal, melynek Franciaországban élő iráni rendezője, Sou Abadi a pozsonyi szemle vendége lesz. A két arab fiatal, Armand és Leila politológiát hallgat az egyetemen, és egy párt alkot. Mahmoud, a lány bátyja azonban ellene van a kapcsolatnak, és megtiltja, hogy húga találkozzon az iráni fiúval. Pedig Armand és Leila már korábban eltervezték, hogy együtt vesznek részt egy New York-i tanulmányúton. Armand, hogy a tervüket megvalósítsa, és a lány közelébe férkőzhessen, burkába öltözve, nőként jelenik meg Mahmoudék lakása előtt.

Christian Carion A fiam című thrillere egy izgalmas nyomozás története. Juliennek minden idejét kitölti a munkája, nem véletlen, hogy a felesége elhagyta. Az életét azonban felborítja exnejének segélykérő telefonja, amelyből kiderül, hogy egy szem fiuk eltűnt a hegyekben az iskolai kiránduláson. Az apa mindent elkövet, hogy fiát megtalálja.

Michael R. Roskam A hűséges című romantikus drámájának főhőse Gino, a hányattatott sorsú gengszter, aki beleszeret az autóversenyző Gigibe. A férfi azonban eltitkolja a lány előtt valódi életét, hogy gyermekkori barátaival egy gengszterbanda tagjai, és rablásokból élnek. Amikor a jómódú brüsszeli családi környezetben élő Gigi szembesül a valósággal, mindent megtesz, hogy a végsőkig megvédje szerelmüket.

Arnaud Desplechin szintén romantikus drámával jelentkezett, a címe: Ismael szellemei. A középkorú Ismael Sylviával él, de még mindig gyászolja 20 évvel korábban elhunyt szerelmét, Carlottát. Egy nap Carlotta váratlanul újra feltűnik, ami mindhármuk életét felforgatja. A képtelen szerelmi háromszöggel egyikük sem tud mit kezdeni.

A Best of Créme szekcióba a szemle eddigi legsikeresebb filmjeit soroltak be. Ezek a 120 dobbanás percenként, valamint Az eljövendő napok című dráma, továbbá A mélység kalandora című életrajzi film, mely Jacques-Yves Cousteau felfedezéseit eleveníti fel.

A Creme de la Creme filmjeiből március végén és áprilisban több vidéki városban is vetítenek, egyebek közt Kassán, Losoncon, Nyitrán és Érsekújvárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?