Fórum, 2011/1.

<p>Megjelent a Fórum Társadalomtudományi Szemle idei első száma.</p>

Három tanulmány a két háború közti időszak szlovákiai magyar pártpolitikáját taglalja: Angyal Béláé (A kétvilágháború közötti csehszlovákiai magyar pártok történetének szakirodalma és forrásai), Simon Attiláé (Budapest, Moszkva és Prága bűvkörében. Aszlovákiaimagyar politika alternatívái – az aktivizmustól a budapesti politikáig – a két világháború között) és Rácz Kálmáné (A katolicizmus szerepe Szüllő Géza politikájában). Mrva Marianna és Szilvássy Tímea a szlovákiai magyar területek köztéri és hivatalos érintkezése kétnyelvűségének helyzetét elemzi egy átfogó felmérés adatai alapján.
A lap gerincét egy terjedelmes összeállítás alkotja, melynek témája a populizmus. Ebben a következő tanulmányok olvashatók: Miroslav Kocúr: Az Istenért, a nemzetért – keresztény nemzeti populizmus; Grigorij Mesežnikov: A nemzeti populizmus Szlovákiában: az állam jellegének definiálása és egyes történelmieseményekértelmezése; Petőcz Kálmán: Nemzeti populizmus és választási magatartás; Gál Zsolt: Duna-völgyi Argentína. Populista gazdaságpolitika mint a fenntartható gazdasági növekedés első számú ellensége. Az Agora rovat Karikó Sándor tanulmányát közli: Európaiság mintidentitásésnevelés?
A folyóirat ezúttal négy könyvismertetést közöl. Simon Attila Miroslav Michela kötetét (Pod heslom integrity Slovenská otázka v politike Maďarska 1918–1921) recenzálja, Bolemant Lilla a Sokszínű nyelvészet. Alkalmazott nyelvészeti genderkutatás című tanulmánykötetet, Kontra Miklós a Skutnabb Kangas–Dunbar szerzőpáros oktatáspolitikát és -gyakorlatot taglaló kötetét, melyről egyebek közt megjegyzi: „Kinek ajánlanám e könyv elolvasását? Azoknak a nyelvészeknek, akik alulinformáltak a nyelvfenntartás kérdéseiben, nagyon ajánlanám szociológusoknak, jogászoknak is, az oktatási kérdésekkel bajlódóknak is, sőt politikusoknak is.” A sort Vízkeleti László ismertetője zárja, mely az A csitári hegyek alatt. Írások Sándor Anna tiszteletére című tanulmánygyűjteményt ajánlja az olvasók és a nagyközönség figyelmébe.

Boross Ambrus

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?