Fontos tudnivalók a Mindentudás Egyeteméről

A Mindentudás Egyeteme 2002. szeptember 16-án indult el a nagy sikert aratott francia L’Universite de tous les savoirs program mintájára. A másfél évig tartó sorozat keretében 53 magyar tudós előadását hallgathatjuk meg, heti rendszerességgel.

A Mindentudás Egyeteme 2002. szeptember 16-án indult el a nagy sikert aratott francia L’Universite de tous les savoirs program mintájára. A másfél évig tartó sorozat keretében 53 magyar tudós előadását hallgathatjuk meg, heti rendszerességgel. A programsorozat megkísérli felölelni valamennyi tudományterület leginkább aktuális témaköreit, legfrissebb eredményeit, így alkalmas a régóta hiányolt magas színvonalú, közérthető ismeretterjesztés felélesztésére, és segítheti a felsőfokú képzésre jelentkezők felkészülését is.

A vállalkozás eredményességét jelzi a szakmai és közönségsiker, amely a kezdeményezést övezi: az első szemeszterben megtartott 15 előadásra több mint 9000 ember látogatott el, akik között egyként találkozhattunk diákokkal és tanárokkal, virágkötővel, orvos ezredessel, jógaoktatóval, állomásfőnökkel vagy éppen ismert művészekkel.

A Mindentudás Egyeteme sajtófogadtatása egyedülálló a magyar médiatörténetben: az előadásokkal rendszeresen foglalkozik tucatnyi médium belföldön és a határon túl, így a sorozat első száz napján összesen közel 400 publikációt hívott létre egyöntetűen pozitív értékelésekkel. Minden közszolgálati és kereskedelmi televízió szervezett már stúdióbeszélgetést a sorozatról, de hetente sugároz előadói interjúkat több rádió is. Beharangozókat ad, illetve az előadások szerkesztett változatát közli több országos napilap, nagy példányszámú hetilap, havilap, számos egyetemi folyóirat is – fővárosi, regionális és az országhatáron túli magyar fórumok Marosvásárhelytől Szabadkáig. A nagyon kiterjedt rendszeres közlési szerkezeten túl kapcsolódó interjúk, beszámolók és értékelések jelentek meg a legváltozatosabb lapok hasábjain.

Az egyes témák iránt mélyebben érdeklődők a Mindentudás Egyeteme weboldalán (www.mindentudas.hu,) elolvashatják az előadások részletes szövegét és megnézhetik a bemutatott illusztrációkat. A site új arculata január 20-án mutatkozott be: a színesebb, elevenebb, „portálosabb”, hírrovattal és könyvajánlóval bővülő felületen még inkább érvényesülhet a Mindentudás Egyetemét jellemző interaktivitás. Az online teszteket sikeresen kitöltő „hallgatók” a szemeszterek végén „bizonyítványt”, három félév után pedig „diplomát” kapnak. Az első félévben 907 hallgató töltötte ki mind a 15 tesztet, 100%-os eredményt 650-en értek el. A hibátlanul teljesítők Mindentudás Egyeteme-bögrét nyertek, közülük öten pedig sorsolás eredményeképpen egyéves ADSL-előfizetéseket vehettek át. A honlap óriási népszerűségnek örvend: a sorozat indulása óta több mint 700 ezer látogatót regisztrált, akik több mint 3,5 millió oldalnyi „tudást” töltöttek le saját okulásukra.

Január 20-án, a második szemeszter nyitóelőadásán Zrínyi Miklós a XXI. század anyagait, az intelligens anyagokat mutatta be, amelyek a számítógéptől kapott információt megértik, majd tulajdonságaikat ennek megfelelően változtatják. A második félév előadásai tematikus csoportokban követik egymást. Ma este Bencze Gyula következik, aki igyekszik eloszlatni a nukleáris energiával kapcsolatos félelmeinket. Február 3-án Somlyódy László a vízről, február 10-én Bor Zsolt „A mindentudó fénysugár”-ról, a lézerről beszél. Ezután több előadás is az Európai Unió kérdéseihez kapcsolódik: elsőként Vékás Lajost hallgathatjuk a jogalkotás gyakorlatáról és elméletéről február 17-én, egy héttel később pedig Horn Péter vizsgálja meg az agrárgazdaság problémáit – EU-kitekintéssel. Nem maradnak el az integrációra, a közös történelemre és a nemzet fogalmára koncentráló előadások sem. A tavaszi szemeszter további részében az élő természet, a gyógyítás, az időjárás témái éppúgy terítékre kerülnek, mint a teológia vagy a művészettudomány meghatározó kérdései. A félév utolsó előadója Lovász László lesz június 30-án, aki a matematikai szimbólumok világába nyújt majd betekintést.

Az előadásokat élőben hétfőnként 19.30-kor a Budapesti Műszaki és Közgazdasági Egyetem Kozma Lászlóról elnevezett (korábban B 28-as) előadójában lehet meghallgatni, rövidített változatukat elolvashatják a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban és a Magyar Nemzetben, de figyelemmel kísérhetik az mtv, az m2 és a Duna Televízió műsorán is, és meghallgathatják a Petőfi Rádióban.

M&H Communications

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?