Fókuszban a színvonal

Pozsony. Holnap a Polusban lévő Ster Century Cinemas nyolc termében megkezdődik a IV. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen negyvenhat országból származó 193 mozgóképet mutatnak be. Ezek közül százötven a nagyjátékfilm. A többi rövidfilm – mivel idén újdonságként ez a műfaj is szerepel a pozsonyi szemlén.

Pozsony. Holnap a Polusban lévő Ster Century Cinemas nyolc termében megkezdődik a IV. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen negyvenhat országból származó 193 mozgóképet mutatnak be. Ezek közül százötven a nagyjátékfilm. A többi rövidfilm – mivel idén újdonságként ez a műfaj is szerepel a pozsonyi szemlén. A kínálatból csupán az afrikai kontinens filmjei hiányoznak majd, az összes többi földrész filmművészete képviselve van a mustrán. A IV. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál – az előző évfolyamok koncepcióját megtartva – a színvonalas filmek, Peter Nágel programigazgató szavai szerint „a jó és a legjobb filmek” szemléje kíván lenni: ezt bizonyítja az is, hogy a programban tizennyolc olyan mozgókép szerepel, amelyet az Európai Filmdíjra neveztek, valamint jó pár olyan, amelyet Oscarra jelöltek a nem angol nyelvű filmek kategóriájában. Ezek a következők: Vadméhek (cseh), A fiúgyermek (belga), Nyolc nő (francia), A múlt nélküli férfi (finn), Oázis (koreai), Valahol Afrikában (német), Bűntény (mexikói), Mindörökké Lila (svéd). Ugyanúgy, ahogy tavaly, idén is lesznek merészebb, botrányszagú tabudöntögető filmek: ezek közé sorolták a fesztiválkezdést beharangozó sajtótájékoztatón a Pornográf (francia–kanadai), az Oázis, valamint a Ken Park című francia–amerikai–holland koprodukcióban készült opusokat.

A versenyprogramban huszonkét alkotás szerepel, melyek között ezúttal szlovák film is van, Laura Siváková Kvartett című munkája. Ez lesz a fesztivál nyitófilmje is.

A szemle tizenkét szekciója közül több az igényesebb nézőt célozza meg, mint például a hozzánk ritkán eljutó egzotikusabb nemzeti filmművészetet bemutató Zoom, amely ezúttal a mexikói legújabb termésből kínál válogatást, továbbá a független film szekció, valamint a Fókuszban az új német mozi kategória, amelybe a német filmkínálat legújabb darabjai tartoznak.

A programban a magyar filmet Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett, Kamondi Zoltán Kísértések, valamint Tolnai Szabolcs Arccal a földnek című munkája képviseli – ez utóbbi a versenyprogramban szerepel. A IV. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál december 7-ig tart. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?