Fókuszban a fiatal tehetségek

ISMERTETŐPozsony. A MINORMA Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Kulturális Intézetének céljaival és partnerszervezeteivel is megismerkedhettek mindazok, akik részt vettek első rendezvényükön, melyen számos ismert személyiség állt a szervezet mellé.

ISMERTETŐ

Pozsony. A MINORMA Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Kulturális Intézetének céljaival és partnerszervezeteivel is megismerkedhettek mindazok, akik részt vettek első rendezvényükön, melyen számos ismert személyiség állt a szervezet mellé. A pozsonyi jótékonysági koncert bevételéből fiatal tehetségeket támogat és mentorál a szervezet. Az est házigazdái Lucia Satinská és Milan Lasica voltak, a sztárvendég pedig Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész.

A szervezet nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint létrehozni egy kisebbségi divatmárkát, amely nem csupán kulturális, de egy több száz munkahelyet létrehozni kívánó kezdeményezés. A kisebbségi márka nem ismeretlen fogalom. Ilyen többek közt a sokak által ismert Desigual ruhamárka, amelyet katalán tervezők katalán színvilág és minták alapján álmodnak meg, majd katalán munkaerő hozza létre a terméket.

„Ez a divatmárka már több mint egy éves kidolgozott koncepció, amelyet az Open Society Institute, a Romani Design tervezőcsapat és a több európai divatmárka segítségével dolgoztunk ki. Eddig a partnerkeresés szakaszában voltunk, ezért nem is volt nyilvános a kezdeményezés, és most a MINORMA részeként szerettük volna elkezdeni az érdemi munkát” – magyarázta Bindics Gábor, a MINORMA kuratóriumának tagja.

A célkitűzések között szerepel a nemzetiségek napjának létrehozása is, amely előreláthatólag nem csupán jogi formája egy konkrét dátum nemzetiségivé való kikiáltásának, hanem egy több tucatnyi helyszínen zajló kulturális rendezvénysorozat is. A sokszínűség jegyében a tervek között szerepel egy már elindított kezdeményezés tobvábbfejlesztése is. Ez egy kisebbségi nyelviskola létrehozása a főváros szívében, amely étterremmel együtt indulna „Nyelvkonyha” néven.

A tervek szerint 2013 sűrű év lesz a szervezet életében, mivel az említett projektek már kidolgozott és sok esetben máshol már működő kisebbségi kezdeményezések.

Az intézmény alapítói Strieženec Adél, a kormányhivatal roma közösségért felelős intézetének projektasszisztense, Czajlik József rendező, a kassai Thália Színház igazgatója, Juhász R. József költő, képzőművész, Hégli Dusan koreográfus, az Ifjú Szívek Táncszínház igazgatója és művészeti vezetője, valamint Bindics Gábor rendezvényszervező, a pozsonyi KC Dunaj kultúrközpont alapítója. Mindannyian azt szeretnék, ha Szlovákiábna létre- jönne egy olyan kisebbségi intézmény, amely felveszi a versenyt az európai civil kezdeményezésekkel.

Bővebb információ a szervezetről: www.minorma.sk (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?