Főhet a feje Tarantinónak az Arany Oroszlánok miatt

Velence |

<p>Nem lesz könnyű dolga a Quentin Tarantino vezette zsűrinek a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díjainak odaítélésekor, mivel elemzők szerint a szombaton befejeződő filmmustrán nem kerültek elő igazi remekművek.</p>

A 24 versenyfilmet felvonultató program - a patinás múltú fesztivál eddigi legfiatalabb rendezőgárdájával - jó színvonalú és műfajilag változatos munkákat tárt a közönség elé, de sem a kritikusok, sem a közönség nem tette le a voksát egyetlen film mellett, holott tavaly a Lebanon vagy két éve A pankrátor egyértelmű nyertesként magasodott ki a mezőnyből.
"A filmek általában nagyon jók, de egybe sem lehetett beleszeretni" - értékelt az Il Foglio című olasz napilap szerkesztőségi cikke, amely végül azért a Venus noire (Fekete Vénusz) győzelmére tippelt.
A 2010-es fesztivált az ág is húzta: a pénzügyi válság miatt érezhetően apadt a költségvetés, még nem készült el az új fesztiválhelyszín, esős idő rontotta a látogatók kedvét, és a csütörtökön kezdődött Torontói Filmfesztivál szinte kiszippantotta a filmvilág csillagait a lagúnák városából.
Az esélylatolgatók többek között a kínai Le fossé (A verem) című dokumentumdrámát és a Ovszjanki (Citromsármány) című orosz filmet emlegetik. Előbbi az ötvenes évek kegyetlen kínai átnevelő lágereiről beszél az túlélők beszámolói alapján. Az utóbbi egy kihaló kisebbségi kultúrát felidézve a szerelem és a halál drámáját fogalmazza meg. Alekszej Fedorcsenko szerelmi rekviemfilmje olyan hétköznapi emberekről mesél, akik annyira észrevétlenül élnek körülöttünk, mint az orosz erdők apró zöldessárga madárkái, a citromsármányok, és senki sem sejti, mekkora szenvedélyek dúlnak bennük.
"Mindkét film egyaránt bizonyítja, hogy a mozi néha a próza mellett költői is lehet" -írta Derek Malcolm brit filmkritikus az orosz produkciót értékelő kritikájában.
A Venus noire (Fekete Vénusz) című francia rasszizmusdráma - annak ellenére, hogy a XIX. század elején játszódik, és egy dél-afrikai rabszolganő tragikus és megalázó sorsát meséli el - egyértelmű tiltakozás napjaink fajgyűlölete ellen. Abdellatif Kechiche rendező filmje főhőséül amatőr szereplőt választott, aki sok szakértő szerint elnyerheti a legjobb alakítás díját.
A színésznők közül még a fesztivál nyitófilmjeként levetített Black Swan (Fekete hattyú) sztárját, Natalie Portmant is esélyesnek tartják az Arany Oroszlánra.
A férfiak között legtöbben Vincent Gallo alakításával voltak elégedettek. Az Essential Killing című lengyel dráma főszereplője életéért küzdő afgán szökevényt játszott a párbeszédek nélküli filmben.
A szakértők azért arra is emlékeztettek, hogy a zsűrielnök Tarantino az ázsiai mozi nagy rajongója, ezért Miike Takasi 13 Assassins (13 bérgyilkos) című harcművészeti produkcióját bizonyára nem hagyja figyelmen kívül a díjakkal kapcsolatos fontolgatásánál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?