Főhajtás a hősök előtt

Prága. Számos társadalmi és kulturális rendezvénnyel emlékeztek meg a csehországi magyarok az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

Prága. Számos társadalmi és kulturális rendezvénnyel emlékeztek meg a csehországi magyarok az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A rendezvények fő szervezője a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége volt együttműködve a Prágai Magyar Kulturális Központtal, a prágai magyar diplomáciai képviselettel, illetve a helyi közigazgatási szervekkel.

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméit mi is a magunkének tekintjük. A kulturális napokkal szeretnénk leróni tiszteletünket, szeretnénk fejet hajtani a történelmi események hősei előtt” – jelentette ki Fiala Jaroszlav, a magyar szövetség prágai alapszervezetének elnöke az immár hagyományos prágai magyar kulturális napokat megnyitó beszédében. Az ünnepségek keretében szlovákiai magyar és magyarországi művészek léptek fel a cseh fővárosban. A magyar kulturális központban kiállítás nyílt Szkukálek Lajos, szlovákiai magyar festőművész munkáiból, míg Szabó András Áldj meg vitézséggel című előadásában Balassi Bálintot mutatta be a szépszámú érdeklődőnek. Különösen nagy sikerük volt a zenei rendezvényeknek: László Zsuzsanna és Vadkerti Imre komáromi énekesek Kalmár Zsuzsanna zongora kíséretében operett- és musicalmelódiákat adtak elő, a budapesti Igricek középkori népzenéből adtak ízelítőt, míg a pozsonyi Szőttes felvidéki magyar lakodalmasából mutatott be hatalmas sikert aratott műsort. Mindkét nap táncházzal zárult, amelyen a helyi magyarok mellett szép számmal a helyi csehek is részt vettek.

Az észak-morvaországi Ostraván több napos volt a rendezvény-sorozat, amelynek keretében volt magyar nyelvű istentisztelet, fényképkiállítás, a Fantazie étteremben megrendezték a magyar konyha napjait, szombaton pedig gálaműsort tartottak, amelyen fellépett a Kisalföld népi együttes Győrből, valamint a Miskolci Nemzeti Színház két művésze is – tájékoztatta lapunkat Hyvnar Anna, a magyar szövetség ostravai szervezetének elnöke. A helyi magyarokat ez alkalommal felkereste Szabó István, Magyarország új prágai nagykövete is, aki szeptemberben adta át megbízólevelét a cseh államfőnek.

Dél-Morvaország központjában Brünnben a kulturális napok fő rendezvényét a lévai Garam Menti Népi Együttes fellépése jelentette, de volt borbemutató és rövidfilm- vetítés is a helyi Puszta nevű magyar étteremben. A hagyományos vasárnapi magyar nyelvű szentmise után a résztvevők az egykori várbörtönben, a Spielberkben megkoszorúzták Kazinczy Ferenc és a magyar jakobinusok emléktábláját. Detáry Attila, a helyi szervezet vezetőségi tagja ünnepi beszédében méltatta 1956-ot, valamint Kazinczy születésének 245. évfordulóját is. A nyugat-csehországi Pilzenben, ahol egy kisebb, de igen aktív magyar közösség él, egy belvárosi kávéházban magyar operettestet rendeztek, amelynek Kuczman Miklós, a magyar szervezet helyi elnöke szerint igen nagy sikere volt az ott tartózkodó nyugat-európai turisták körében is.

Csehországban a legutóbbi, 2001-es, népszámlálás alapján mintegy 14 500 magyar él. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének Prágában, Brünnben, Ostraván, Pilzenben, Litomericében és Teplicén van helyi szervezete.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?