FILMKOCKA

Játszani jobb voltRégóta ismert tény, hogy videojátékok alapján sohasem készülnek jó filmek.

Játszani jobb volt

Régóta ismert tény, hogy videojátékok alapján sohasem készülnek jó filmek. Pedig Hollywood rendre próbálkozik, van, hogy a templomosok ellen küzdő aszaszinokat viszi vászonra (Assassin’s Creed), van, hogy az orkok háborúját (Warcraft: A kezdetek), de a végeredmény minden esetben csalódást keltő, mert a filmesek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy ami a konzolon vagy a számítógépen működött, nem biztos, hogy a moziteremben is fog. Talán a Tomb Raider végre ráébreszti őket erre.

A kincseket kereső, indákon lengedező kalandornő, Lara Croft jó néhány játékban mutathatta meg erejét, és a filmesek is felfedezték maguknak a 2000-es évek elején, hogy két rémesen bugyuta mozit hozzanak össze az alapanyagból Angelina Jolie főszereplésével. Hogy mindezek után miért kellett ismét filmet készíteni a gamerek egyik kedvenc kalandjátékából, azt elképzelni sem tudom. Mert az új Tomb Raider bántóan együgyű, helyenként logikátlan film, amit egyedül a szépen megkoreografált akciójelenetei miatt lehet dicsérni.

Ami a külcsínt illeti, a film nem okoz csalódást: szépen mutat a vásznon a biciklis verseny, ügyesen van megrendezve az összes üldözéses jelenet, jó nézni például, ahogy Lara a kikötőben kergeti a rosszfiúkat. Ám ami emögött van, már közel sem ennyire megnyerő: a cselekményt a két legutóbbi játék történetéből gyúrták össze, ennek megfelelően zavaros és klisés. A fiatal Lara az apját keresi, közben pedig a messzi Japánban keveredik misztikus és veszélyes kalandokba, és még a sablongonosz vállalatigazgatóval (Walton Goggins) is meg kell küzdenie.

Bár a Tomb Raider részben eredetfilm szeretne lenni, ezt elég ügyetlenül valósítja meg: igyekszik mindent a néző szájába rágni, szinte minden jelenettel szeretné tudatni, hogy Lara nagyon okos és merész lány, de szegény tapasztalatlan és hiányzik neki az apja. Ha nem érezné úgy az ember, hogy a filmet leginkább óvodásoknak készítették, még a logikai bukfenceken is túltenné magát, viszont a sztori minden szempontból gyengébb, mint amit a film alapjául szolgáló, 2013-as Tomb Raider játék szállított. Még az sem menti a mozit, hogy az alkotók láthatólag a fizika törvényeivel tisztában voltak, így a huszonéves Lara (akit Alicia Vikander mindent beleadva, szerethetően alakít, de a forgatókönyv zagyvaságaival ő sem tud mit kezdeni) most nem karatéz le három nagydarab mamelukot, és a cápát sem üti szájon, ahogy tette Angelina Jolie egykoron. De alighanem elég sokat elmond egy filmről, ha ezek a legfőbb értékei.

Tomb Raider. Amerikai akciófilm, 2018, 118 perc. Rendezte: Roar Uthaug. Szereplők: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu.

Gera Márton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?