Kultúra

Ebek és emberek

„Már egy jó ideje gyanítom - de tényleg, nehogy kibeszéljék -, hogy a kutyák embernek érzik magukat. Kicsit furcsállják, hogy nekik négy lábuk van, nekünk meg csak kettő, meg, hogy mi olyan magasak vagyunk, de tulajdonképpen azzal nyugtatják magukat, hogy ők igazából még gyerekek, és ha egyszer felnőnek, éppen olyanok lesznek, mint mi, autót vezetnek, leoltják meg felgyújtják a villanyt - és lesz kutyájuk is.”
Kacsinecz Krisztián

2018. május 10. 13:11

A Kutyák szigetét ajánljuk mindazoknak, akik rajonganak a kutyákért és/vagy Was Andersonért, és azoknak is, akik nem - TASR-felvétel

A „kutyás tudóstól”, Csányi Vilmostól származó idézet akár mottója is lehetne Wes Anderson (A fantasztikus Róka úr, Holdfény királyság, Grand Budapest Hotel) legújabb alkotásának, a Kutyák szigete című, japán beütésű, stop-motion technikával készült animációs filmnek. A rendező egyéb munkáihoz hasonlóan ez is sokféleképpen értelmezhető, és az emberek világára kivetített, aktuálpolitikai kicsengésű allegóriaként is abszolút megállja a helyét.

A kutyásoknak viszont mégiscsak egy kutyás film marad, amely ember és eb különleges kapcsolatáról, kölcsönös segítségnyújtásáról és egyenrangú viszonyáról szól egy olyan komor, nem túl távoli jövőben, ahol a négylábú kisebbség több szempontból is humánusabban képes viselkedni a kétlábúak többségénél.   

A nem túl bonyolult, és nem is túl eredeti, ám megannyi áthallással és utalással jelen világunk legaktuálisabb problémáira reflektáló cselekmény szerint a fiktív japán város, Megaszaki korrupt, fanatikusan macskapárti polgármestere egy gonosz összeesküvés részeként titkon elterjeszti a kutyainfluenzát, majd a mesterségesen kreált veszélyre hivatkozva az összes négylábút a Szemét-szigetre száműzi. Az ellenszert kifejlesztő, ellenzéki Tudós Párt vezetőjét megmérgezik, az egykori gazdikat pedig úgy manipulálják – főként a média segítségével -, hogy végérvényesen a kutyák ellen forduljanak, sőt kiirtásukat is jóváhagyják. Csupán a polgármester tizenkét éves, fogadott fia elég bátor és hűséges ahhoz, hogy a Szemét-szigetre repülve, egy falkányi, szebb napokat is megélt kóbor eb segítségével megkeresse legjobb barátját, Spots nevű testőrkutyáját. Eközben egy amerikai cserediák földalatti mozgalmat szervez a kutyák megmentésére. A szálak végül összeérnek, és az egyébként inkább felnőtteknek szóló, disztópikus elemeket is felvonultató animációs filmszatíra meglehetősen meseszerű befejezést kap: a gonosz bűnhődik, de végül megjavul, a jó pedig elnyeri méltó jutalmát (ez esetben egy szerető gazdit és sok-sok kutyanyamit).

A legfurább és legeredetibb amerikai filmrendezők egyike amellett, hogy a sztorit végig a kutyák szemszögéből meséli (ennek tudható be például, hogy a barna és a szürke színek dominálnak a pirossal és a zölddel szemben, melyeket a kutyák nem érzékelnek; illetve csak a kutyák beszédét érteni közvetlenül),

szerencsére végig kerüli a kutyás filmekre jellemző közhelyeket és kínos poénokat, az idegesítő „cukiságot”. Helyette egy alaposan kimunkált, sajátosan Was Anderson-os hangulatú, távoli, mégis nagyon ismerős fantáziavilágot teremtő audiovizuális élményt kapunk, mely azonnal magába szippant, és egy pillanatra sem ereszt el. 

A rendező védjegyévé vált megoldások (fejezetekre osztás, flashback-epizódok) még különlegesebbé teszik ezt a fanyar humorú, keserédes mesét, melynek négylábú hőseit olyan nagyágyúk szólaltatják meg, mint Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Liev Schreiber, Bob Balaban, Scarlett Johansson és Tilda Swinton.

A Kutyák szigetét ajánljuk mindazoknak, akik rajonganak a kutyákért és/vagy Was Andersonért, és azoknak is, akik nem – ezután ugyanis garantáltan mindkét, különleges „állatfajtát” a szívükbe zárják.

KUTYÁK SZIGETE

  • Eredeti cím: Isle of Dogs
  • Szlovák cím: Psí ostrov
  • Rendező: Wes Anderson
  • Forgatókönyvíró: Wes Anderson
  • Operatőr: Tristan Oliver
  • Zene: Alexandre Desplat
  • Szereplők: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Liev Schreiber, Bob Balaban, Scarlett Johansson, Tilda Swinton

A Kutyák szigete (Psí ostrov) című filmet csütörtöktől vetítik a szlovákiai mozik.

Önnek ajánljuk

Prágai orgiát rendezett filmen

Európai programot!

Jakubík és Gacsal: „Nem tudjuk, mi történt”

Lubyová: Az oktatási tárcánál mindig van pénztartalék

Kiska pártja szerint Pellegrini az állam ellen vét, ha nem tesz semmit

Négy századdal bronzérmes a szlovákiai négyes az olimpiai távon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?