FILMAJÁNLÓ

Sorstalanság
Köves átlagos zsidó kamasz fiú átlagos sorssal Budapesten, 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt is elfogják, majd bevagonírozzák és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat.

Sorstalanság

Köves átlagos zsidó kamasz fiú átlagos sorssal Budapesten, 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt is elfogják, majd bevagonírozzák és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttek és gyerekek; flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok bukkannak fel mellette a tömegből, és sodródnak el mellőle. Ő pedig csak van, és megfigyel; egész addig, míg sok véletlennek és szerencsés vagy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően haza nem kerül. Hisz nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl.

A történet alapjául szolgáló regény a tavaly irodalmi Nobel-díjat kapott Kertész Imre életművének legfontosabb darabja.

Sorstalanság – színes, magyar filmdráma, 2005. Rendező: Koltai Lajos. Szereplők: Nagy Marcell, Bán János, Schell Judit, Dimény Áron, Harkányi Endre, Haumann Péter.

Ray

Az amerikai soul zene sokak szerint 1954-ben született, amikor az Atlantic Recordsnál megjelent az I’ve Got a Woman című kislemez, melyet egy Ray Charles nevű tehetséges fiatal művész adott elő, és dala olyan szokatlan módon vegyítette a blues és a gospel elemeit, hogy valósággal sokkolta az akkori zenei világot. A Ray róla szól. Arról a szegregált délről érkező, szegény sorsú, színes bőrű, vak fiúról, aki a társadalmi és művészi korlátokat ledöntve átírta az amerikai zene történetét. Ray Charles pályáját attól a pillanattól kezdve követjük nyomon, amikor felszállt a floridai buszra, hogy évek során tehetségének és a kemény munkának köszönhetően, a drogokkal is megküzdve végül eljusson a világhírig. Miközben fel kell dolgoznia magában ötéves kori élményeit is – amikor az öccse meghalt, ő pedig elvesztette látását.

Ray (Ray), színes, feliratos amerikai életrajzi dráma, 2004, 152 perc. Rendező: Taylor Hackford. Szereplők: Kerry Washington, Jamie Foxx, Regina King, Larenz Tate, Clifton Powell, Aunjanue Ellis, Harry J. Lennix.

Kerülőutak

Alexander Payne filmjében két régi barát borkóstoló körútra indul, ahol hamarosan beszippantja őket a szerelem és barátság örvénye, szembesülnek a magány kísértetével, illetve a pinot és a cabernet közötti ősidők óta dúló háborúval. Amint beutazzák a part menti vidéket, Miles és Jack azon kapják magukat, hogy lépten-nyomon borba és nőkbe fojthatják bánatukat. Jack fülig beleszeret egy helybeli borkimérőbe, és még meg sem köttetett házassága, mégis veszélybe kerül. A maga részéről Miles is romantikus kalandba keveredik egy borértő pincérnővel. Az esküvő napja pedig egyre közeleg...

Kerülőutak (Sideways) színes, feliratos amerikai film, 2004, 123 perc. Rendező: Alexander Payne. Szereplők: Virginia Madsen, Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Patrick Gallagher.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?