Film készült Dunaszerdahelyről

A 80 perces alkotáson közel 30 szakember dolgozott (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Bertók Mátyás ötlete alapján készült film Dunaszerdahelyről. A város mindennapi életképeinek bemutatása mellett olyan vállalkozók szólalnak meg, akik nagyban hozzájárultak a település fejlődéséhez, akiknek ez a hely a legszebb és csakis itt érzik magukat otthon.

Zsúfolásig telt a MAX bevásárlóközpontban lévő Cinemax moziterme, ahol bemutatták a Bertók Mátyás rendezésében készült Az én városom, Dunaszerdahely című filmet. Előtte sajtótájékoztatót hívtak össze a szomszédos Családi Könyvklubba, ahol ismertették a film hátterét és készítésének körülményeit. Az alkotó nem titkolt szándéka az volt, hogy bemutassa a város mai arculatát és növelje a helyiek lokálpatriotizmusát.

Bertók Mátyást ismerősei, barátai és a városvezetés is támogatta ötlete megvalósításában (A szerző felvétele)

Üzennek a fiataloknak

Bertók Mátyás videós szakember, aki mögött több évtizedes tudás, tapasztalat és számos megrendelés áll már, többek között esküvői videók, kampánymunkák vagy egyéb céges rendezvények megörökítése, maga is dunaszerdahelyi. Nagyon szereti a várost és a benne élő embereket. Ez a film egy sorozat első része, melyben vállalkozók mesélnek arról, honnan indultak és az eléjük gördülő akadályok ellenére, miért maradtak itthon, illetve miért tértek haza külföldről. A 80 perces alkotás során 3-4 perces beszélgetésekben üzeneteket fogalmaznak meg és tanácsokat is adnak a mai fiataloknak, abban bízva, hogy a film fiatal nézői majd megfogadják azokat. Többek között megszólalt az Andrea Shop alapítója, a helyi Metrans, Schindler és az Evergreen Recycling cégek vezetői, valamint Kulcsár Lajos és Világi Oszkár is. Láthattuk a lepörögni a szemünk előtt a DAC-stadion építését, mutattak felvételeket a Schindler csarnokaiból, sőt az Opera Trió tagjai is nyilatkoztak egyik templomi fellépésük során. Beszéltek a Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium és Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatói és pillanatképeket láthattunk tanítás alatt az osztálytermekből, sőt, diákok egy csoportja direkt a film kedvéért tanult meg egy külön tánckoreográfiát. A filmben szerepel még Petényi György is, akinek a családja 11 generáció óta él Dunaszerdahelyen.

A filmet megelőző sajtótájékoztató közel 40 percig tartott (A szerző felvétele)

Sorozat lesz

A sajtótájékoztatón Bíró Éva, a dunaszerdahelyi televízió főszerkesztője beszélgetett a rendezővel, aki maga is aktív közreműködője volt a filmnek, ugyanis a beszélgetések nagy részét riporterként ő vezette. 

„Csupán egy 35-40 perces filmet terveztem, de olyan nagy projektté alakult, hogy az szinte félelmetes, sorozat lesz belőle”

 – kezdte Bertók Mátyás. Hozzátette, hogy évente, vagy legalább minden második évben terveznek egy újabb részt, melyben különböző emberek szólalnak meg, többek között a vallás vagy akár a sport terén. A film célcsoportja elsősorban a helyi fiatalok. Szeretnék, ha megismernék a dunaszerdahelyi embereket, akik számukra példaképek lehetnek. A dokumentarista riportfilm szereplőiben közös, hogy mindannyian letettek valamit az asztalra és tevékenységükkel nagy hatással voltak és vannak a város életére.

Az érkezők izgatottan várták az első nyilvános vetítést (A szerző felvétele)

Komoly alkotómunka

A körülbelül egy éves munkafolyamat során a közel 30 fős szakmai gárdát Kindl Gábor filmrendező segítette, akivel többször is egyeztettek az alkotómunka során. A filmben szereplőkkel egyenként egy körülbelül 45-60 perces riportot vettek fel, amiből minimum 20 órás nyersanyag született. Ehhez jöttek még a több órás saját anyagok, a beküldött felvételek és a sok-sok stúdióóra, amit a vágással, szerkesztéssel töltöttek. Az előzetes vetítés nagyon jó hangulatban zajlott, az interjúalanyok maguk is igényelték utána, hogy beszélgethessenek egymással és megosszák tapasztalataikat. „Volt olyan vállalkozó, aki elérzékenyült a film során, de volt olyan is, akivel kétszer is meg kellett szakítanunk a felvételt, mert annyira elérzékenyült” – tette hozzá Bíró Éva.

A szervezők ízletes falatokkal és frissítőkkel készültek (A szerző felvétele)

Prófi drónfelvételek

Az összköltség több tízezer euró volt, aminek nagyját Bertók Mátyás saját maga állta, de a folyamat során a város önkormányzata is beszállt a finanszírozásba, sőt, később jöttek olyan vállalkozók is, akik adtak hozzá. Az egyik legmagasabb költséget a levegőből való filmezés jelentette, ugyanis a felhasznált drónfelvételeket profi szakember készítette, akit minden alkalommal Pozsonyból hívtak a szerkesztők. A film a későbbiekben online is elérhető lesz, már most többen jelezték, hogy szeretnék vetíteni.

A film célja

„Valamikor, nem is olyan régen Dunaszerdahely egy tulipános, virágos város volt. Az emberek kint találkoztak egymással, mindenki szeretett mindenkit, mindenki, mindenkire mosolygott, nem mentünk el egymás mellett köszönés nélkül. Kint üldögéltünk, fagyiztunk, tömegek voltak, szólt a zene. Városi élet volt. Most nem ez van. Nem váltjuk meg a világot ezzel a filmmel, de legalább teszek érte érzelmileg, hogy valamit próbáljuk meg ebből visszahozni”

 – osztotta meg a sajtótájékoztatón az alkotó. Másik nagy szívfájdalma az volt, hogy bármelyik könyvesboltban járt Dunaszerdahelyen, alig talált a városról szóló kiadványt. 

„Én könyvet írni nem tudok, ezért csináltam egy filmet”

 – jegyezte meg Bertók Mátyás.
 

Bertók Mátyás a vetítés előtt elmondta, hogy a kalandfilm, a sci-fi és a romantikus film főbb jellemzői fellelhetőek az alkotásban (A szerző felvétele)

Osztatlan siker

Érzi a hatalmas felelősséget, amit ez a projekt jelent, hiszen a filmmel történelmet írnak. Bízik abban, hogy tetszeni fog a dunaszerdahelyieknek és látni fogják majd azt, amit ezzel mutatni szeretett volna. A vetítés után a film fogadtatása nagyon pozitív volt. A moziterem zsúfolásig telt diákokkal, támogatókkal és az interjúalanyokkal, akik maguk is szerepeltek benne. A városvezetés részéről Dunaszerdahely két alpolgármestere Karaffa Attila és Puha György, valamint Hájos Zoltán polgármester is megjelent. 

„Könyvet már adtunk ki, nem is egyet, de ilyen jellegű film, amiben közösségünk megbecsült tagjai beszélnek önmagukról, városunkról, ilyen még nem volt”

 – mondta el Hájos Zoltán megköszönve a filmet az alkotóknak.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?